De achttien langgestraften die hun speciaal aangepaste afdeling in gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen moesten verlaten, hebben niet de beloofde vergelijkbare plek gekregen. 

De rechter had in maart besloten dat hen wel een adequaat alternatief moest worden geboden. Dat is volgens advocaat Hettie Cremers ''zeker niet gebeurd''.

De langgestraften zijn onlangs overgebracht naar gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard.

'Menselijker'

''Er was niets voor ze geregeld'', vertelt Cremers. ''Er is niets van die toezegging terechtgekomen. Ze zitten nu op een gewone afdeling zonder enige aanpassing op hun situatie in Norgerhaven.''

De speciale afdeling K. in Norgerhaven was volgens de advocate een unieke afdeling in Nederland voor veroordeelde gedetineerden die een levenslange of zeer lange gevangenisstraf ondergaan. ''Het bood een menselijker klimaat dat meer gericht was op permanente bewoning dan afdelingen waar gevangenen kortere straffen uitzitten.''

Noren

Zes van hen vechten de sluiting van afdeling K. in Norgerhaven donderdag alsnog in hoger beroep aan bij het gerechtshof in Den Haag. De afdeling werd opgeheven omdat er plaats moet worden gemaakt voor 242 Noorse gevangenen die daar komen.

Nederland kampt met een overschot aan cellen, Noorwegen met een tekort. Noorwegen en Nederland hebben afgesproken dat de 242 Noorse gedetineerden worden vastgezet in de gevangenis Norgerhaven. Nederland heeft ook al Belgische veroordeelden ondergebracht in Tilburg.