In reactie op de ophef die woensdag is ontstaan naar aanleiding van zijn 'labbekak'-uitspraak over werklozen en uitkeringsgerechtigden, neemt voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW afstand van zijn woordkeuze.

In een interview met de Volkskrant zei de werkgeversvoorman dat van de half miljoen mensen met een bijstandsuitkering, driekwart aan het werk gezet moet worden

Daarnaast zouden hoogopgeleide bijstanders volgens de werkgeversvoorman "ook gewoon kunnen asperge steken, in het zonnetje met de radio aan". 

De Boer zegt de commotie te betreuren die is ontstaan naar aanleiding van zijn uitspraak over mensen met een bijstandsuitkering.

De VNO-NCW-voorzitter klaagde in het interview ook over Somaliërs die al tien jaar of langer in Nederland zijn, maar van wie slechts 20 procent werk heeft. De helft van deze groep zit in de bijstand.

"Die immigranten hoeven we dus niet. Weet je wat ik vind? Al die labbekakken die hier in een uitkering zitten, die moeten aan het werk", aldus de Boer.

"Het woord 'labbekak' had ik in die context niet moeten gebruiken", zegt hij nu. "Het spijt me oprecht als ik mensen daarmee heb gekwetst. Dat was niet mijn bedoeling. Ik heb willen wijzen op de fouten in het stelsel van uitkeringen en toeslagen, maar het is duidelijk dat ik dat met andere bewoordingen had moeten doen."

Kritiek

De Boer kreeg eerder op de dag kritiek te verduren uit verschillende hoeken. Onder anderen minister van Sociale Zaken en vicepremier Lodewijk Asscher haalde naar hem uit met de woorden: ''Uitschelden van werklozen en daar trots op zijn. Deze tijd vraagt om uitgestoken hand in plaats van een middelvinger."

Premier Mark Rutte wilde alleen kwijt dat hij de uitspraken "pijnlijk" vond. ''Alles wat ik daar verder over zeg, maakt het alleen maar pijnlijker voor degene die het interview heeft gegeven'', aldus de premier.

Vakbond FNV ziet de uitspraken van werkgeversvoorman De Boer als ''totale provocatie''. Het bestuur van FNV heeft daarom besloten komende vrijdag niet deel te nemen aan gepland polderoverleg bij de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Stichting van de Arbeid.