De voorzitter van de raad van commissarissen van de NS, Carel van den Driest, stapt op. 

Van den Driest heeft het besluit woensdag genomen. Hij zegt zich verantwoordelijk te voelen voor de gang van zaken rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Vicevoorzitter Truze Lodder neemt de taken van Van den Driest waar.

Eerder vertrok bestuursvoorzitter Timo Huges al bij de NS. De NS speelde gevoelige informatie van concurrenten Arriva en Veolia door aan de eigen dochter Abellio, dat ook aan de aanbesteding in Limburg meedeed en de aanbesteding ook won.

Veel misgegaan

In een brief aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verwijst Van den Driest naar een gesprek dat hij maandag had met Wouter Raab, een hoge ambtenaar bij het ministerie van Financiën. Ook Lodder was daarbij.

''Wij hebben gezamenlijk geconcludeerd dat er veel is misgegaan in de communicatie tussen uw ministerie en NS, voorts dat de rommelige wijze van het beoogde ontslag van de heer Huges tot een gecompliceerde juridische situatie heeft geleid'', aldus Van den Driest.

''De aldus ontstane situatie betreur ik zeer, zoals ik de harde publieke afstraffing van de heer Huges evenzeer betreur. Voor dit alles voel ik een grote mate van verantwoordelijkheid. Om die reden heb ik besloten om mijn functie ter beschikking te stellen. Het is bijzonder spijtig dat het zo gelopen is, we waren met de NS op de goede weg.''

Niet op schrift

Dinsdag schreef Dijsselbloem aan de Tweede Kamer dat de raad van commissarissen van de NS het mondeling door Huges ingediende ontslag ''niet op schrift heeft gesteld''. Huges betwist dat hij op 5 juni per direct ontslag heeft genomen. Hij is van mening dat hij op die dag alleen zijn ''bestuurstaak heeft neergelegd''.

De kwestie is van belang voor de bonus die Huges in maart dit jaar kreeg voor zijn prestaties vorig jaar. Voor de raad en voor Dijsselbloem blijft echter overeind dat Huges op 5 juni ontslag heeft genomen. Mocht Huges het daar mee oneens blijven, dan zal de rechter een oordeel moeten vellen over de kwestie, aldus de minister.

Strafrechtelijk onderzoek

Er loopt een stafrechtelijk onderzoek naar vermoedelijke malversaties bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg, zo meldde een woordvoerder van het OM dinsdag. De NS speelde een omstreden rol in deze kwestie.

De NS had zijn zinnen gezet op het openbaar vervoer in de zuidelijke provincie en NS-dochterbedrijf Abellio won de aanbesteding ook. Maar het bedrijf bleek vuil spel te hebben gepleegd. Abellio kreeg vertrouwelijke informatie van een oud-directeur van concurrent Veolia.

Spionage

De NS zegde het vertrouwen in topman Timo Huges op. Hij zou onjuiste en onvolledige verklaringen afgelegd hebben rond de aanbesteding. Ook werd Jeff Hoogesteger, de topman van NS-dochter Abellio, uit zijn functie ontheven.