Politiemensen en rijksambtenaren zullen de twee ritten van de Tour de France in Nederland gaan dwarsbomen. 

Politiepersoneel zal zondag 5 juli de start van de tweede etappe in de Tour de France van Utrecht naar Neeltje Jans vertragen, kondigen de gezamenlijke politiebonden woensdag aan.

De rijksambtenaren gaan de tijdrit op zaterdag 4 juli dwarsbomen door tussen 13.00 en 14.00 uur op het parcours te fietsen. De tijdrit begint om 14.00 uur.

De betrokken bonden hadden al aangekondigd dat ze hun acties om een betere cao deze zomer zouden verharden. Later zal volgens de politiebonden ook Sail Amsterdam doelwit van acties worden, als verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet met een beter cao-bod komt. Het politiepersoneel voert al meer dan vijftien weken actie.

Verkeerscontrole

De politie gaat een grote verkeerscontrole houden op de reclame-karavaan van de Tour de France die vooruit rijdt op de wielrenners. De controle gebeurt op de Erasmusbrug in Rotterdam, laat ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp weten namens de gezamenlijke bonden.

''Voor deze locatie is bewust gekozen om de actie op een veilige wijze, zonder publiek langs dit deel van het parcours, te kunnen laten verlopen", licht Van de Kamp toe. ''Op de brug worden politievoertuigen geplaatst en op het water verschillende vaartuigen. Een grote groep politiemensen staan dan klaar voor de controle en worden ondersteund door specialisten met de daarbij passende materialen."

Mocht de organisatie van de Tour de France besluiten het parcours of starttijdstip van de etappe te wijzigen, dan zal de politieactie daar op inspelen. Van de Kamp: ''We willen door deze actie wereldwijd ons punt maken. Met deze actie hebben we de ogen van de wereld op ons gericht en ziet men wat er hier in Nederland gebeurt rondom de politie. Het antwoord is aan het kabinet."

Video: Reactie politievakbond ACP

Reactie Van der Steur

Minister Van der Steur gaat kijken of de politie-acties tijdens de ritten van de Tour de France in Nederland door de beugel kunnen. Net als alle andere acties worden ook deze beoordeeld op de gevolgen voor de openbare orde en veiligheid. Eventueel volgt een gang naar de rechter.

De minister vindt het ''spijtig'' dat de politievakbonden het wielerevenement aangrijpen om cao-acties te voeren, liet hij woensdag weten. Hij roept de bonden opnieuw op weer verder te onderhandelen. ''Kom weer aan tafel, daar kunnen we voor alle politiemedewerkers een rechtvaardige cao afsluiten.''

Hij benadrukt dat politiemedewerkers het recht hebben om actie te voeren. ''Maar ook deze actie zullen we langs de lat leggen, samen met het lokale gezag en de organisatie.''

Ook minister Stef Blok (Rijksdienst) betreurt het dat rijksambtenaren actie willen voeren tijdens dit grote publieksevenement. Hij wijst er woensdag in een reactie opnieuw op dat hij openstaat voor verder overleg over een nieuwe cao.

De vakbonden hebben die weken geleden afgekapt, omdat ze willen dat de minister eerst een loonsverhoging aanbiedt. Rijksambtenaren voerden de afgelopen weken al acties om hun eisen kracht bij te zetten, onder meer bij de douane op Schiphol en bij de Belastingdienst.

Betreuren

Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, betreurt het dat de vakbonden de Tourstart aangrijpen voor de cao-acties. "Uiteraard heeft iedereen het recht om actie te voeren", zegt hij in een verklaring.

"Ik ga er daarbij wel vanuit dat de start van de Tour de France in Utrecht en de tweede etappe van Utrecht naar Zeeland ongestoord en veilig verlopen en dat iedereen hiervan kan genieten."

Van Zanen zegt in gesprek te zullen gaan met de vakbonden. 

Onbegrijpelijk

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt de plannen van de politie onbegrijpelijk. Hij hoopt dat de vakbonden nog van gedachten veranderen.

''Ik vind het onbegrijpelijk dat dit evenement waar zoveel wielerliefhebbers naar hebben uitgekeken, wordt aangegrepen voor acties. Zoals zoveel Nederlanders heb ik sympathie voor politiemedewerkers die voor een betere cao opkomen. Maar ik vind niet dat het beoogde doel op deze manier moet worden bereikt. Ik hoop dat de vakbonden op hun voornemen terugkomen’’, laat hij woensdag via een woordvoerder weten.

Video: De route van de Tour de France in Utrecht

Animatie door in60seconds