Er loopt een stafrechtelijk onderzoek naar vermoedelijke malversaties bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. 

Dat meldt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie dinsdag. De NS speelde een omstreden rol in deze kwestie.

De NS had zijn zinnen gezet op het openbaar vervoer in de zuidelijke provincie en NS-dochterbedrijf Abellio won de aanbesteding ook. Maar het bedrijf bleek vuil spel te hebben gepleegd. Abellio kreeg vertrouwelijke informatie van een oud-directeur van concurrent Veolia.

Volgens het OM is het onderzoek nu in volle gang met het ondervragen van getuigen en verdachten. Om het verder niet te beïnvloeden, zegt het OM verder niets over het onderzoek.

Spionage

De NS zegde het vertrouwen in topman Timo Huges op. Hij zou onjuiste en onvolledige verklaringen afgelegd hebben rond de aanbesteding. Ook werd Jeff Hoogesteger, de topman van NS-dochter Abellio, uit zijn functie ontheven.

Veolia stelt de NS aansprakelijk voor de miljoenenschade die geleden is als gevolg van tegenwerking en spionage rond de aanbesteding van het openbaar vervoer. Veolia wil dat de aanbesteding in Limburg wordt overgedaan.

De NS gaf dinsdag aan overleg met Veolia over de gang van zaken nu niet te zien zitten. De spoorwegen wachten een onderzoek naar de aanbesteding rond het ov in Limburg af.