Er gloort hoop voor het ROC Leiden. De SP gaat volgens eigen zeggen niet instemmen met een voorstel van de VVD om de school met negenduizend leerlingen maar failliet te laten gaan.

Daarmee wordt het voor de liberalen lastig om een meerderheid te krijgen voor deze motie. Dinsdagmiddag wordt er gestemd.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) wil de instelling, die in de problemen kwam door veel te dure nieuwbouw, financieel bijspringen. De VVD wil dat dus tegenhouden.

VVD, CDA en PVV vinden dat de fouten van het bestuur moeten worden afgestraft met een faillissement. Maar andere partijen, zoals nu dus ook de SP, willen leerkrachten en leerlingen niet laten opdraaien voor de fouten van het bestuur.

De SP wil wel dat scholen niet langer zo op eigen houtje met vastgoed kunnen omspringen.

Video: Reactie Jasper van Dijk (SP)

'Faillissement onverstandig'

De MBO Raad zei eerder op dinsdag dat het zeer onverstandig zou zijn om de school failliet te laten gaan. De gevolgen daarvan zijn niet te overzien. ''Studenten en docenten zijn daar de dupe van."

De Raad staat achter het plan van Bussemaker om het ROC gecontroleerd te ontmantelen. Daarbij zouden verschillende opleidingen snel ondergebracht moeten worden bij collega-scholen.

Hogeschool Leiden

Ook Hogeschool Leiden pleitte voor een doorstart. ''Een faillissement kan in potentie leiden tot onvoorziene en onbeheersbare gevolgen in de gehele kennisketen."

Het ROC is voor de hogeschool een ''essentiële partner'', vooral op het gebied van het laboratoriumonderwijs. Het middelbaar laboratoriumonderwijs van het ROC is gehuisvest in het gebouw van de hogeschool en is, samen met het hoger laboratoriumonderwijs, belangrijk voor verschillende bedrijven in het Bioscience Park Leiden en omgeving.