De Staat hoeft er niet voor te zorgen dat een Nederlander die in Thailand gevangen zit aan Nederland wordt uitgeleverd en in Thailand niet meer wordt vervolgd. 

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag in hoger beroep bepaald. De Nederlandse man daagde de Staat in een kort geding. 

De man stelt erg te lijden onder de "barre omstandigheden" in de Thaise gevangenis. 

Hij woont sinds 2008 in Thailand en is betrokken geweest bij de exploitatie van een aantal coffeeshops in Nederland. Hij wordt in Nederland dan ook verdacht van overtreding van de Opiumwet, leiding geven of deelnemen aan een criminele organisatie en witwassen. 

In juli 2014 werd hij aangehouden in Thailand, waar hij sindsdien vastzit. Volgens de gevangene is de aanhouding het gevolg van een rechtshulpverzoek van Nederland aan Thailand. Hij claimt dat Nederland de Thaise autoriteiten onjuiste informatie heeft gegeven. 

Meewerken

Het Hof stelt in het oordeel dat Nederland niet onrechtmatig heeft gehandeld. Nederland heeft namelijk niet om de aanhouding van de man door Thailand gevraagd. Wel was het van belang dat de Thaise autoriteiten zouden meewerken aan het Nederlandse strafonderzoek. 

De Staat heeft vervolgens met Thailand afgesproken dat de man in Thailand alleen zal worden vervolgd voor witwassen, gepleegd in Thailand. 

De vervolgingen voor de rest van de verdenkingen zal in Nederland gebeuren.