Bredase handelaren babymelkpoeder doelwit criminelen

De politie signaleert een groeiende criminaliteit in de levendige handel in Nederlands babymelkpoeder door Chinezen Alleen al in Breda zijn dit jaar minstens drie keer handelaren in het melkpoeder overvallen. 

Vermoedelijk zijn er meer slachtoffers.

De politie vroeg maandagavond aandacht voor het probleem in opsporingsprogramma Bureau Brabant en doet dat dinsdag opnieuw in Opsporing Verzocht.

In de uitzending werd de werkwijze van de criminelen uitgelegd. Ze leggen bijvoorbeeld contact met mensen van wie ze weten dat ze regelmatig babymelkpoeder naar China sturen en maken een afspraak om een partij te verkopen. De handelaren worden vervolgens beroofd van hun geld.

Dreigementen

Dit soort deals wordt meestal contant afgerekend. Het kan om forse bedragen gaan. Zo werd een stel in Breda beroofd van het geld waarmee ze negenhonderd blikken melkpoeder wilden afrekenen. Een groot blik melkpoeder kost al snel meer dan 10 euro.

Omdat de daders felle dreigementen uiten en de Chinese gemeenschap vrij gesloten is, vermoedt de politie dat er slachtoffers zijn die tot nog toe hun mond hebben gehouden. De politie hoopt dat ze zich alsnog zullen melden, desnoods anoniem.

Eiwitgehalte

Chinezen kopen al jaren grote hoeveelheden Nederlands babymelkpoeder op. Het vertrouwen in Chinese producenten is nog altijd niet hersteld, nadat in 2008 circa 300.000 baby's ziek waren geworden en enkelen zelfs overleden doordat de schadelijke stof melamine in hun melkpoeder bleek te zitten.

Dat was er vermoedelijk in gestopt door fabrikant Sanlu om het eiwitgehalte hoger te doen lijken bij tests.

Lees meer over:
Tip de redactie