De zwaarste aardbeving waar Groningers de komende jaren rekening mee moeten houden, is iets minder zwaar dan werd gedacht. 

Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van kennisinstituut TNO, dat in handen is van het Financieel Dagblad. De aardbeving heeft een maximale magnitude van 4,5 in plaats van 5.

Die bevingskracht is echter wel hoger dan de kracht van de zwaarste beving tot nu toe. Die was in augustus 2012 in Huizinge met een magnitude van 3,6.

Het TNO-rapport maakt volgens het FD deel uit van de tussentijdse evaluatie van de aardbevingsrisico’s in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

De uitkomsten daarvan bepalen mede hoeveel gas er gewonnen mag worden in Groningen in de tweede helft van dit jaar. Uiterlijk aanstaande vrijdag beslist het kabinet over de gasproductie in Groningen.

TNO wilde maandag niet reageren. ''Dat doen we nooit bij een vertrouwelijk rapport'', aldus een woordvoerder.

'Nog steeds enorm'

De Groninger Bodem Beweging heeft weinig reden tot juichen na de uitkomst van het rapport van TNO dat de zwaarste beving in Groningen minder zwaar uitvalt.

''Een aardbeving van 4,5 is nog steeds een enorme aardbeving. Een beving met deze kracht zal een catastrofe zijn. Er zullen huizen instorten. Een beving van 5 is nog erger, maar er is geen sprake van dat een beving van 4,5 meevalt'', aldus de woordvoerder van de belangenorganisatie voor Groningers die schade ondervinden van de gevolgen van de gaswinning

Volgens de beweging zijn deze cijfers alleen maar positief voor het ministerie van Economische Zaken. ''De economische belangen zijn groot. De gaswinning gaat door. De huizen moeten bouwkundig worden versterkt. Dit zal bij een cijfers van 4,5 in plaats van 5 minder miljarden gaan kosten. We zetten vraagtekens bij de kracht van 4,5, maar dat deden we ook bij het cijfer 5. We vragen ons af hoe objectief dit is.''

Video: De gaswinning in Groningen in 60 seconden