De KNVB maakt zich zorgen om het kabinetsplan om de sport uit het lage BTW-tarief te halen. Veel sport- en voetbalverenigingen zullen volgens de voetbalbond gedwongen worden om hun contributie te verhogen.

''De toegankelijkheid van de sport staat op het spel", meldt de vereniging in een verklaring.

Voor veel huishoudens is de contributie een kostbare, maar zeer essentiële investering, schrijft de KNVB.

''De kans is groot dat sporten straks onbetaalbaar wordt. Door een hoger BTW-tarief krijgen verenigingen beduidend hogere kosten op hun bord voor het huren van velden en zaalaccomodaties," stelt de KNVB

Het kabinet wil het mes zetten in het lage BTW-tarief van zes procent. Op levensmiddelen na moet alles worden overgeheveld naar het standaard tarief van 21 procent. 

Toegankelijkheid

Dit heeft grote gevolgen voor de toegankelijkheid van het voetbal in Nederland. Ruim 3200 verenigingen trekken wekelijks ruim een miljoen mensen naar de voetbalvelden. ''De rekening komt terecht bij de 1,2 miljoen voetballers, die afgelopen jaren al veel vaker te maken hebben met een verhoging van hun contributie."  

De verhoging betekent bovendien dat zeven miljoen stadionbezoekers van eredivisiewedstrijden straks te maken krijgen met hogere entreeprijzen. Een deel van de opbrengsten wordt geïnvesteerd in het jeugdvoetbal.