Een groot onderzoek naar baarmoederhalskanker is vrijdag per direct stilgelegd. Dit vanwege de verzwegen zakelijke belangen van hoogleraar pathologie Chris Meijer van het VUmc.

Dat bevestigen de onderzoekers en minister Schippers van volksgezondheid aan het NRC.

Het onderzoek onder 30.000 vrouwen is voor onbepaalde tijd stopgezet. Wetenschappers "betreuren de ontstane commotie" over hun onderzoek.

Vanaf 2016 kunnen vrouwen zelf materiaal afnemen en dat opsturen voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Dat zou gaan gebeuren via een spuit van het bedrijf Delphi Bioscience. Deze spuit maakt het voor vrouwen mogelijk om zelf materiaal af te nemen en dat op te sturen voor onderzoek. Hierdoor is een bezoek aan de dokter niet meer nodig.

Meijer bezit al jarenlang aandelen in het bedrijf Delphi Bioscience. Ook is hij mede-eigenaar van het bedrijf. Dit verzweeg hij onder andere voor de Gezondheidsraad en de toenmalige minister van Voksgezondheid Ab Klink.

Eerder deze week legde minister Schippers een aanbesteding voor het nieuwe volksonderzoek stil. Meijer is nog steeds werkzaam bij het VUmc. Hij wilde niet tegen het NRC reageren.