Bij een controle in Hoek van Holland heeft de Koninklijke Marechaussee opnieuw drie illegalen aangetroffen in het laadruim van een vrachtwagen. Het zijn mannen uit Albanië. 

De 49-jarige Britse chauffeur is aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

De ontdekking van de Albanezen staat niet op zichzelf. Steeds meer vreemdelingen proberen via Hoek van Holland de oversteek te maken naar Engeland. Zij klimmen - al dan niet ongevraagd - in het laadruim van vrachtwagens die met de boot naar Harwich gaan. Soms zit de chauffeur zelf in het complot.

Twee weken geleden trof de marechaussee tijdens vrachtwageninspecties acht Albanese mannen, een Irakees en een Vietnamees aan. Drie weken geleden lukte het 68 illegalen de oversteek te maken. Maar in de haven van Harwich werden ze alsnog ontdekt.

Dijkhoff

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) ziet wel wat in het plan van de Britse overheid om de samenwerking met Nederland uit te breiden. Britse grenswachten komen dan misschien naar Hoek van Holland.

De staatssecretaris vindt het onzin om de situatie te vergelijken met die in de Franse havenplaats Calais. Het probleem met migranten die op vrachtwagens en schepen proberen te komen is daar volgens hem vele malen groter. ''Hoek van Holland is en wordt geen Calais'', zei Dijkhoff donderdag tijdens een bezoek aan de marechaussee.

Zijn ministerie is al enige tijd in gesprek met andere ministeries, organisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) en buitenlandse partners om een oplossing te vinden.