De politiebonden roepen hun leden op vanaf maandag geen werktijd meer te besteden aan het innen van openstaande geldboetes.

Dat hebben de vier politievakbonden ACP, NPB, VMHP en ANPV vrijdag gemeld. Ook boetes die in het buitenland zijn opgelegd, zullen in principe niet meer worden afgehandeld.

Politiemensen mogen zelf bepalen of een bepaalde boete wel of niet wordt geïnd, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van de ACP.

''Hele extreme gevallen worden wel gedaan.'' Dan kan het bijvoorbeeld gaan om bijzonder hoge boetes. Deze en eerdere acties van de politie duren zo lang als nodig is tot minister Ard van der Steur (Justitie en Veiligheid) met een beter cao-voorstel komt, zeggen de bonden.

Acties

De politie voert al sinds maart op verschillende manieren actie voor een betere cao. In mei waren belangrijke wedstrijden in het eredivisievoetbal al doelwit van politieacties. Ook tijdens grote evenementen deze zomer, zoals de Tour de France in Nederland en tijdens Sail Amsterdam, houdt de politie acties om een betere cao af te dwingen.