De man die in januari het gebouw van de NOS binnendrong en ervoor zorgde dat het achtuurjournaal niet kon doorgaan, moet van het Openbaar Ministerie (OM) vier jaar gevangenisstraf krijgen, waarvan een jaar voorwaardelijk. 

Dat eiste de aanklager vrijdag bij de rechtbank in Lelystad, waar de twintigjarige Tarik Z. terechtstond. Ook mag hij niet meer in de buurt van de NOS komen en moet hij verplicht worden tot contact met de reclassering.

Mocht Tarik Z. veroordeeld worden en binnen drie jaar opnieuw in de fout gaan, dan zou hij alsnog de voorwaardelijke celstraf moeten uitzitten, vindt het OM. 

Video: De eis van het OM

Volgens het OM is Z. volledig toerekeningsvatbaar, wat betekent dat zijn handelen niet was ingegeven door een psychische ziekte. De aanklager eiste ook een schadevergoeding van 23.000 euro voor de NOS en de portiers die met hem te maken hebben gehad.

Volgens het OM is "op primetime het symbool van de vrije nieuwsgaring overvallen en zendtijd afgeperst". "Het vrije woord mag nooit gegijzeld worden.''

Verder vindt de officier van justitie dat Tarik Z. "de feiten en de impact op de slachtoffers bagatelliseert". Maar niet alleen de portiers en de NOS-medewerkers hebben last van zijn actie, meent de aanklager. "Bij veel Nederlanders is angst en onrust ontstaan."

Waarschuwen

Z. verklaarde voor de rechtbank dat hij het Nederlandse volk wilde waarschuwen voor de leugens die de NOS verkondigde en het zwijgen over het fundament van het huidige monetaire systeem. Z. zei dat hij vanuit hackerskringen ''harde feiten over manipulatie door de NOS'' kreeg, maar hij wilde daar niet verder op ingaan.

Ook nu nog vindt hij dat die informatie ''naar buiten moet worden gebracht'', maar dat zal hij voortaan op een andere manier doen. ''Ik ben zeker niet van plan het nog een keer op zo'n manier te doen. Ik ben er klaar mee'', zei hij.

Achterdocht

Hoewel geen psychische stoornis bij hem is gevonden, heeft Z. wel "waanachtige overtuigingen en flinke achterdocht", aldus het OM. Toen hij vorig jaar onwel werd, zei hij dat de CIA hem had vergiftigd.

Z. heeft een brief aan het OM geschreven. Daarin biedt hij zijn excuses aan. Ook zegt hij dat hij wil praten met de slachtoffers. Die hebben daar geen behoefte aan, zegt het OM, ze voelen nog elke dag de gevolgen van die avond.

De advocaat van Z. hoopt dat hij vrijkomt. Dat kan als de straf even lang is als de tijd die hij al heeft uitgezeten. De raadsman heeft geen moeite met een werkstraf, een enkelband en een locatieverbod. "Liever dat dan detentie'', zei de advocaat. Hij erkent dat Z. "achterdochtige preoccupaties" heeft, maar vindt dat hij verder een normale, goed opgeleide student is.

Video: Reactie advocaat Tarik Z.