Twee Nederlanders zijn in Engeland aangeklaagd omdat ze verkleed als ambulancebroeders in een ambulance drugs zouden hebben gesmokkeld. 

De politie trof in de ziekenwagen in totaal 270 kilo aan cocaïne, heroïne en amfetamine in verborgen compartimenten. 

De drugs hebben een straatwaarde van ongeveer 10 miljoen euro, meldde de politie in Noord-Holland, die al maanden onderzoek deed naar deze verdachten.

Twee andere Nederlanders werden eveneens gearresteerd toen ze de 'broeders' ontmoetten in het plaatsje Smethwick, bij Birmingham. In totaal zitten nu zes mannen vast. Zij zijn tussen de 28 en 55 jaar oud. De arrestaties vonden dinsdag plaats.

Brutaal plan

''Dit was een brutaal plan. We denken dat de twee mannen in de ambulance zich voordeden als broeders om ongewenste aandacht te voorkomen toen ze via Harwich het land inkwamen'', zei een Britse politiewoordvoerder tegen Birmingham Mail.

De verdachten stopten drugs in verborgen ruimtes in de ambulances. Ze hadden deze wagens opgekocht voor hun dekmantel, namelijk 'ziekentransport' tussen Engeland en Nederland, aldus de Nederlandse politie.

Huiszoekingen

Bij huiszoekingen in Hoofddorp en Zwanenburg, aansluitend op de aanhoudingen in Birmingham, zijn tien ambulances, waardevolle spullen en bankrekeningen in beslag genomen.

In het verdere onderzoek werkt de recherche samen met de National Crime Agency in het Verenigd Koninkrijk.