Tarik Z., die begin dit jaar de studio van het NOS Journaal binnendrong, was ervan overtuigd dat de omroep ''veel leugens verkondigde'' en zweeg over ''het fundament van het huidige monetaire systeem''. 

Daar wilde hij ''het Nederlandse volk voor waarschuwen'', zei hij vrijdag bij de rechtbank in Lelystad.

Z. zei dat hij vanuit hackerskringen ''harde feiten over manipulatie door de NOS'' kreeg, maar hij wilde daar niet verder op ingaan.

Ook nu nog vindt hij dat die informatie ''naar buiten moet worden gebracht'', maar dat zal hij voortaan op een andere manier doen. ''Ik ben zeker niet van plan het nog een keer op zo'n manier te doen. Ik ben er klaar mee'', zei hij.

De verdachte had een briefje bij zich. Daarin waarschuwde hij dat zijn medestanders klaarstonden voor een cyberaanval. Ook zei hij dat er ''zware explosieven met radioactief materiaal'' verstopt waren. Daarmee wilde hij voorkomen dat ''de politiemacht zou binnenstormen'' en ''zijn toespraak zou verstoren''.

Video: Verklaring Tarik Z.

Gijzeling

Z. zei dat hij zich best kan voorstellen dat NOS-medewerkers zich bedreigd voelden toen hij de studio binnendrong. Maar een gijzeling was het niet, zegt hij. Dit ondanks het gasalarmpistool dat hij bij zich had en waarschuwingen dat het ''zeker geen geintje'' was en dat er ''dingen zouden gebeuren'' als hij zijn zin niet zou krijgen,

Volgens Z. werden de portiers en redacteuren namelijk niet fysiek vastgehouden. Ze hadden hun vrije wil nog en hadden kunnen weglopen, aldus Z. ''Gijzeling is zwaarder'', voegde hij er aan toe. Tarik Z. staat terecht voor bedreiging, gijzeling en verboden wapenbezit

Aarzeling

Voor de rechter beschreef hij dat hij even aarzelde toen hij in de hal van het NOS-gebouw stond, omdat hij wist dat hij niet terug kon. Toen gaf hij een briefje aan een portier. Die reageerde niet snel genoeg, dus pakte hij zijn wapen. De portier begeleidde Z. vervolgens naar de studio's.

Twee psychiaters die  Z. hebben onderzocht zeggen dat hij niet psychisch hoeft te worden behandeld. Hij heeft last van ''waanachtige ideeën'', maar het is geen stoornis. 

De officier van justitie noemde de conclusie ''zorgwekkend'', maar de psychiaters delen die zorgen niet. Als Z. (20) het gevoel heeft dat het misgaat met hem, kan hij zelf om hulp vragen, verklaarden ze. Het is volgens de deskundigen genoeg om hem onder toezicht van reclassering te plaatsen.

Video: ''inval bij journaal geen gijzeling''