De NS wil geld terug van voormalig topman Timo Huges. 

Dat heeft een woordvoerder vrijdag laten weten.

Het gaat om het bedrag dat Huges in maart van dit jaar kreeg als variabele beloning voor zijn prestaties in 2014. ''We vinden dat Huges nu geen aanspraak meer kan maken op deze beloning'', aldus de zegsman.

Huges moest begin deze maand weg bij de NS wegens onregelmatigheden bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg. De Raad van Commissarissen (RvC) van de Nederlandse Spoorwegen zegde daarna het vertrouwen in hem op.

Onjuiste verklaringen

Volgens de RvC van het spoorbedrijf heeft Huges onjuiste en onvolledige verklaringen afgelegd over de aanbesteding in Limburg. In het onderzoek naar de onregelmatigheden bij NS-dochter Qbuzz kwamen volgens de commissarissen nieuwe feiten naar voren.

Nadat het vertrouwen in hem was opgezegd, bood Huges zijn ontslag aan.

De Staat, de enige aandeelhouder van de NS, was ook niet blij met de handelwijze van Huges. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) stelde dat Huges "slordig, onjuist en in strijd met de wet heeft gehandeld". Dijsselbloem liet ook weten dat de topman bij zijn vertrek geen financiële extra's zou moeten krijgen.

Bedrag

De NS wil niet zeggen om hoeveel geld het gaat. Huges kon een maximale beloning van 20 procent van zijn salaris krijgen.

Om wat voor percentage het ging is door de NS ook niet bekendgemaakt. Het spoorbedrijf bekijkt nog hoe het geld wordt teruggevorderd. ''Het zou kunnen dat hij geld zelf terugbetaalt of mogelijk moet het via een juridische procedure. We zijn daar nog over in overleg.''

Aanbesteding

Eerder op de dag maakte Vervoersbedrijf Veolia bekend dat de het de NS voor miljoenen euro's aansprakelijk stellen vanwege een oneerlijk verlopen aanbesteding.

Het bedrijf wil de schade verhalen die is geleden door tegenwerking en spionage tijdens de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Het bedrag staat nog niet vast, maar het zal zeker om miljoenen gaan, zegt de woordvoerster.