Coalitiepartij SP vindt dat de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden een stedenband tussen Amsterdam en Tel Aviv en Ramallah onmogelijk maakt.

"Wij hebben gevraagd dit in de ijskast te zetten, zolang het conflict voortduurt", aldus SP-fractievoorzitter Daniël Peters. "Vooral omdat heel veel mensen in de stad zich erg betrokken voelen bij dit conflict. We doen van alles om te voorkomen dat we internationale conflicten hier de stad in importeren."

In de gemeenteraad, die donderdagavond vergaderde, zijn GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren tegen het voorstel. Maar ook de PvdA zit naar het er naar uitziet niet op één lijn met burgemeester Eberhard van der Laan.

De SP beoogde dat Amsterdam alleen maar misstanden in Tel Aviv en Ramallah op de agenda kan zetten als de Nederlandse hoofdstad in het kader van de stedenband een dialoog kan aangaan.

Peters: "Op korte termijn is er geen uitzicht op een duurzame vrede. Wat gaan we doen als de raketten straks weer over en weer vliegen? Als Ramallah een Hamas-burgemeester krijgt? Als Israël de bezettingspolitiek doorzet? Wij zijn bang dat deze stedenband meer problemen geeft dan het oplost."

Vrijzinnigheid

"De kooplieden en dominees in de stad Amsterdam probeerden altijd contact te houden", stelt Van der Laan volgens de Telegraaf. "Ik hoop dat wij de Amsterdamse vrijzinnigheid en harmonie kunnen exporteren naar het Midden-Oosten." De burgervader stelde voor ook een stedenband met Ramallah aan te gaan.

Het onderwerp staat over een paar weken op de gemeentelijke agenda, maar lijkt geen meerderheid te gaan halen. Eerder waren de linkse partijen voorstanders van de stedenband. Maar onder meer het aantreden van een rechtse regering in Israël heeft de situatie veranderd, stellen zij.

Lager pitje

Verschillende organisaties protesteerden donderdagavond voor de Stopera in Amsterdam tegen de plannen van het gemeentebestuur om de stedenband met Tel Aviv aan te gaan. Volgens de demonstranten kan Amsterdam beter geen stedenband aangaan met de hoofdstad van een land waar sprake is van "structurele mensenrechtenschendingen".

Dit weekend werd bekend dat het stadsbestuur een stedenband aan wil gaan met Tel Aviv en de Palestijnse stad Ramallah. Het onderzoek naar de mogelijke stedenband met Tel Aviv liep al sinds begin vorig jaar, maar kwam enige tijd op een lager pitje te staan nadat de SP in augustus bezwaar maakte.