Ruim vijfendertigduizend woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn zo zwak dat ze niet bestand zijn tegen zwaardere aardbevingen. 

De kans dat onder de bewoners van die woningen slachtoffers vallen is groter dan één op tienduizend.

Dat meldt RTV Noord op basis van een advies van de stuurgroep Nationale Praktijk Richtlijn. Het ministerie van Economische Zaken heeft correspondentie hierover met de provincie en aardbevingsgemeenten openbaar gemaakt na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Het veiliger maken van de vijfendertigduizend woningen kost ruim 6 miljard euro en het duurt zeker vijf jaar. Dat komt neer op 200.000 euro per woning. De waarde van de meeste huizen is lager.

Noodklok

Sommige woningen zouden volgens de stuurgroep nu al niet meer bewoonbaar zijn vanwege het instortingsrisico. Maar het is niet duidelijk om hoeveel panden het gaat.

De Groningse overheden hebben in een brief aan minister Henk Kamp de noodklok geluid over de conclusies. Verder vinden de gemeenten en provincies in Groningen het vreemd dat de stuurgroep zich alleen heeft gericht op woningen, en niet op grote publieke gebouwen en industriële complexen.

Video: Reactie minister Kamp