De voormalig premier van Curaçao Gerrit Schotte moet zich vanaf 9 september voor de rechter verdedigen voor onder meer valsheid in geschrifte en het witwassen van geld. 

Dat heeft de rechter op Curaçao donderdag gezegd.

Schotte (40) wordt ook passieve omkoping en het voorhanden hebben van zogenoemde 'jammers’ in zijn huis verweten; die laatsten kunnen worden gebruikt om afluisteren van telefoonverkeer onmogelijk te maken.

Schotte (40) wordt ook passieve omkoping en het voorhanden hebben van zogenoemde 'jammers’ in zijn huis verweten; die laatsten kunnen worden gebruikt om afluisteren van telefoonverkeer onmogelijk te maken. Passieve omkoping is het tegen beter weten in aannemen van zaken, zonder daar bijvoorbeeld een werkgever van op de hoogte te brengen.

Piet-Hein Donner

De advocaat van Schotte wil ook de Nederlandse oud-minister Piet-Hein Donner als getuige horen in deze zaak. Hij zou samen met onder meer de gouverneur van Curaçao hebben samengespannen om Schotte’s regering in 2012 ten val te brengen.

De advocaat stelt dat het proces tegen Schotte een politiek proces is. De raadsman wilde in totaal 47 extra mensen als getuigen laten horen, maar de rechter stond het verhoren van maar elf toe. Donner is daar niet bij.

Levenspartner

Behalve Schotte wordt ook zijn levenspartner Cicely van der Dijs verdacht van het vervalsen van facturen en het witwassen van geld. Dit zou zijn gebeurd tussen januari 2010 en december 2013 in Curaçao, de Verenigde Staten, Zwitserland en Italië.

Schotte was van 2010 tot 2012 minister-president van Curaçao. Er zijn zittingsdagen gepland op 9 en 11 september.