De man die dinsdag in het Gelderse Doesburg na een achtervolging door de politie een tas met explosieven weggooide, wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij lijkt geen lid te zijn van een jihadgroep.

Op dit moment zijn daar geen aanwijzingen voor, meldde het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem donderdag.

De tas bezorgde de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en de politie dinsdag veel werk. De 40-jarige verdachte reed op een fiets en wierp de tas weg toen de politie hem in Doesburg had klemgereden. Daarna werd de omgeving afgezet en moesten omwonenden binnenblijven en ramen en deuren dicht houden.

Het conflict waarbij de verdachte is betrokken, speelt in de relatiesfeer, aldus het OM donderdag in een verklaring. Hij woont niet in Arnhem, zoals eerder gemeld, "maar heeft feitelijk geen vaste woon- of verblijfplaats."

Bivakmuts

Volgens Omroep Gelderland wilde de verdachte met zijn eenjarig kind naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS). De man droeg een bivakmuts en stond met een tas vol explosieven voor de woning van zijn ex, meldde de regionale omroep woensdag.

De man wordt onder meer verdacht van bedreiging en het voorbereiden van een moord.