De Britse grenswacht, de Border Force, werkt uitstekend samen met Nederlandse collega's maar de Britten zouden ook in Nederland aan de slag moeten.

Dat liet het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag weten.

Begin deze maand werden bijna zeventig illegale migranten ontdekt in een truck die vanuit Hoek van Holland de haven van Harwich binnenkwam.

Door de vondst kreeg de staatssecretaris van Immigratie, James Brokenshire, een stortvloed van vragen over zich heen in het parlement.

Britse zorgen

Een van de parlementariërs, Bernard Jenkin uit het kiesdistrict Harwich, maakt zich zorgen omdat volgens hem slechts een fractie van de 250.000 vrachtauto's die er per jaar aan land komen, wordt doorzocht.

Parlementariër Tim Loughton berekende dat illegalen die Harwich via Hoek van Holland bereiken, 94 procent kans maken onopgemerkt te blijven.

Brokenshire weersprak dat de controle niet doelmatig zou zijn. Maar hij zei dat de Border Force in Nederland gaat samenwerken voor betere controle. ''De sterke samenwerking (met Nederland) die er al is, wordt uitgebreid'', beloofde Brokenshire. De Britse grenswacht is al actief in Belgische en Franse havens.

Onzin

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) staat open voor verdere samenwerking maar vindt een vergelijking tussen de Franse havenplaats Calais en Hoek van Holland onzin.

Het probleem met migranten die in Calais proberen op vrachtwagens en schepen te komen is van een heel andere orde. Hoek van Holland is en wordt geen Calais, aldus de VVD-staatssecretaris.

In Calais is sprake van wanhopige individuen die in vrachtwagens proberen te klimmen. In Hoek van Holland moet goed worden gelet op mensensmokkel, waarbij grote groepen vluchtelingen al eerder in een vrachtwagen kunnen zitten. De marechaussee voert de controles op verstekelingen op, aldus Dijkhoff donderdag.

Video: Marechaussee controleert op illegale migranten bij Hoek van Holland