Armin A., de 21-jarige hoofverdachte in de Valkenburgse zedenzaak heeft donderdag een straf van drie jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen zich horen eisen, voor het aanzetten van een minderjarige tot prostitutie.

"Alleen een forse gevangenisstraf kan de verdachte doen beseffen hoe ernstig deze feiten zijn", zegt het Openbaar Ministerie (OM) in de rechtbank van Maastricht. 

Armin A. is hoofdverdachte in de geruchtmakende zaak waarbij een minderjarig meisje binnen tien dagen met zeker vijftig mannen seks had in een hotelkamer.

Het OM acht bewezen dat A. het meisje in de prostitutie liet werken en dit ook faciliteerde. Dit staat volgens het OM gelijk aan seksuele uitbuiting.  Het meisje deed wat hij van haar wilde, omdat ze smoorverliefd op hem was, blijkt uit haar verklaringen. "Ze had alles voor hem over, liet zich uitschelden voor kankerhoer en schofferen, maar wilde hem niet kwijtraken", aldus het OM.

Hij wordt gezien als de 'loverboy' van het meisje, ze is ook zijn ex-vriendin. A. betaalde onder meer de hotelkamer waarin het meisje verbleef. Hij werd eerder veroordeeld voor afpersing, mishandeling, diefstal en diefstal met geweld.

Vermist

A. werd in oktober 2014 opgepakt. Het meisje was toen al twee weken vermist door haar ouders. In totaal worden er zeker 29 mannen vervolgd in de zaak.

De politie kwam de mannen die seks hadden met het meisje op het spoor na een inval in een hotel in Valkenburg eind vorig jaar. Daarbij werd een man betrapt die seks had met het minderjarige meisje. 

Agenten vonden gebruikte condooms en een klantenlijst op de gsm van de 21-jarige verdachte. Aan de hand daarvan konden mannen worden getraceerd die mogelijk misbruik van het meisje hebben gemaakt.

Twee verdachten in de zaak pleegden eerder dit jaar zelfmoord.

Vrijspraak

Raadsman Arthur Vonken van A. vroeg de rechtbank om vrijspraak vanwege het lange voorarrest. Volgens hem is het initiatief voor de prostitutie niet van hem uitgegaan en heeft hij haar niet beïnvloed.

''A. heeft ernstig geleden onder de exorbitante media-aandacht'', zei Vonken, die het OM in deze verweet olie op het vuur te hebben gegooid.

De rechtbank doet op 2 juli om 10.00 uur uitspraak.