Het OM heeft de aanklacht tegen Willem Holleeder uitgebreid met verdenking van betrokkenheid bij de aanslag en moord op John Mieremet, de moord op Cor van Hout en de moord op vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Dat meldt het OM donderdag tijdens de tweede pro-formazitting in de strafzaak tegen Holleeder in Amsterdam.

Het OM laat weten dat de dood van Van Houts metgezel en botenhandelaar Robert ter Haak ook op de tenlastelegging komt. Het is echter nog niet duidelijk hoe.

Holleeder zit in voorarrest en werd al verdacht van betrokkenheid bij de liquidaties van Kees Houtman in 2005 en Thomas van der Bijl in 2006. De rechtbank heeft de voorlopige hechtenis donderdag met drie maanden verlengd. 

"In de visie van het OM zijn er sterke bewijzen dat Willem Holleeder betrokken is bij de moorden op Cor van Hout in 2003 in Amstelveen, Willem Endstra in 2004 in Amsterdam en John Mieremet in 2005 in Thailand", stelt Justitie. 

Strafzaak

Holleeder was donderdag aanwezig bij de zitting. In tegenstelling tot de eerdere zitting in maart werd Holleeder donderdag niet afgeschermd.

De zussen en ex-vrouw van Holleeder hebben belastende verklaringen tegen hem afgelegd. Tijdens de zitting in maart stelde het OM genoeg harde bewijzen te hebben tegen de topcrimineel. 

De aanklagers hebben nu tot de nieuwe vervolgingen besloten, na de verklaringen van zijn zussen. Het OM zegt dat het niet in de lijn der verwachting ligt dat de aanklacht nog verder wordt uitgebreid. 

Openbaar

De officieren van Justitie willen dat deze drie getuigen in het openbaar voor de rechtbank moeten getuigen en niet achter gesloten deuren bij de onderzoeksrechter. Dit vanwege de bijzondere band van deze getuigen met Holleeder en hun essentiële rol in deze zaak.

"Het is voor de beoordeling van hun verklaringen van het grootste belang, dat de rechters zich zelf een beeld van de waarde van de verklaringen vormen'', menen de aanklagers.

Het is volgens hen van "groot belang'' dat de rechters de getuigen zelf ondervragen en ze ook als dat is gewenst om een toelichting kunnen vragen.

Bevestigd

De afgelopen maanden heeft de politie Astrid en Sonja Holleeder en Sandra Klepper (weduwe van Sam Klepper) veelvuldig gehoord. Zij hebben tijdens die gesprekken hun belastende verklaringen tegen Holleeder bevestigd, meldt het OM.

Sonja verklaarde nog aanvullend dat haar broer iemand ''had in het kamp van Houtman'' en dat hij wist dat Houtman hem wilde omleggen. ''Hij heeft nooit verteld wie dat is'', aldus Sonja. Holleeder maakte volgens haar wel duidelijk dat het ''hij of ik was''.

11 september

Holleeder wordt verder nog beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie die zich onder meer bezighield met liquidaties. Hij zou daarin met onder anderen Dino Soerel, Fred Ros, Jesse R. en de geliquideerde Ali Akgün hebben samengewerkt.

De volgende pro-formazitting is op 11 september. Het is nog niet bekend wanneer de strafzaak inhoudelijk wordt behandeld.

Holleeder en zijn advocaat Stein Franken zijn niet op de beschuldigingen ingegaan. Dat gebeurt later. Franken: "Als het moment daar is, zal Holleeder zich uitspreken.''