Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag een voorwaardelijke celstraf van tien maanden geëist tegen 'afperser' Dirk M. Justitie eist ook een gevangenisstraf van 141 dagen, gelijk aan de voorlopige hechtenis.

Dat blijkt donderdag tijdens de behandeling van de strafzaak tegen de 71-jarige Dirk M.

Van justitie hoeft dat de afperser van John en Linda de Mol dus niet nog langer de cel in. Wel wil de officier dat er een contactverbod komt met John de Mol, Linda de Mol en haar kinderen en een locatieverbod voor de woningen. Het OM eist verder een proeftijd van drie jaar. 

Daarmee volgt het OM de opvatting van geraadpleegde deskundigen die verklaarden dat M. slechts beperkt toerekeningsvatbaar is. Hij lijdt aan een vorm van dementie waardoor zijn empathisch vermogen ernstig is aangetast en die tot obsessief en dwangmatig gedrag leidt.

De ziekte van M. was een belangrijke reden om zijn voorarrest op te heffen, en nu ook om hem niet naar de gevangenis te sturen. Opsluiting zou volgens de experts zijn gezondheidssituatie onomkeerbaar verder doen verslechteren.

Het OM gaat daarin mee, maar tekent wel aan dat het onder normale omstandigheden zonder meer een forse onvoorwaardelijke celstraf zou hebben geëist voor wat het omschreef als "een bizarre poging tot afpersing". De aanklagers wezen onder meer op de "enorme impact" op het gevoel van veiligheid van de familie De Mol.

Video: OM over eis tegen 'afperser' Dirk M.

Schade

Linda de Mol zei eerder tijdens de rechtszaak donderdag een schadevergoeding van 50.000 euro te willen van de man die haar en haar familie zou hebben bedreigd en afgeperst. De officier van justitie wil ook dat deze schadeclaim wordt toegewezen.

De dreigbrieven aan het adres van de presentatrice en haar kinderen waren aanleiding om extra beveiligingsmaatregelen te treffen.

De Mol wil een vergoeding van 50.000 euro voor de kosten die ze daarvoor moest maken, liet de rechtbank weten. De verdachte verklaarde zich desgevraagd bereid de schade te vergoeden.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Neuroloog C. Jonker verklaarde donderdag dat M. aan een vorm van dementie lijdt. Zijn ziekte maakt M. volgens de deskundigen die hem onderzocht hebben "ten minste sterk verminderd toerekeningsvatbaar". Hoewel hij besefte dat wat hij deed niet door de beugel kon, was hij op geen enkele manier in staat ermee te stoppen, aldus Jonker.

Een in maart gemaakte hersenscan die tijdens de zitting werd getoond, laat volgens Jonker ''een ernstig beeld'' zien. Hij acht het zeer onwaarschijnlijk dat M. zijn ziekte simuleert. Het is moeilijk om dit beeld te faken'', aldus de neuroloog.

Jonker zei verder dat M. vrijwel zeker ook al ziek was in de periode waarin hij de familie De Mol dreigbrieven stuurde. ''Dit is niet van vandaag op morgen ontstaan.''

De man uit Zeist werd 3 december opgepakt. M. terroriseerde volgens het OM ruim een jaar lang de gezinnen van John en Linda de Mol. Dat deed hij met dreigbrieven waarin hij 5 miljoen euro eiste.

De rechter doet op 2 juli uitspraak.