In Waterloo, bij Brussel, is donderdag de beroemde Slag bij Waterloo herdacht. De strijd vond precies tweehonderd jaar geleden plaats.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren bij de plechtigheid aanwezig, net als afstammelingen van legeraanvoerders en militairen. De Belgische koning Filip en koningin Mathilde, de groothertog en de groothertogin van Luxemburg en de Britse prins Edward zijn ook in Waterloo. 

Onder de Franse aanwezigen was prins Jean-Christophe Napoleon Bonaparte, een verre achterneef van de in Waterloo verslagen keizer.

De Belgische premier Charles Michel zei in een toespraak dat nu vooral de verzoening wordt gevierd: ''De vijanden van gisteren zijn op politiek, economisch en diplomatiek vlak de meest hechte bondgenoten geworden. Wat we moeten herdenken in Waterloo is het groeiende belang van de Europese gemeenschap. Wat we moeten herdenken is de boodschap van vrede, harmonie en eendracht.''

Video: Slag bij Waterloo herdacht

Ook Frans Timmermans, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en nu vicevoorzitter van de Europese Commissie, hield een toespraak waarin hij stilstond bij de ontwikkelingen in Europa sinds de slag.

Hij herinnerde eraan dat de gebeurtenissen van vandaag, net als die van 1815, ook de komende eeuwen van invloed zullen zijn.

Leeuw van Waterloo

De ceremonie vond plaats aan de voet van de Leeuw van Waterloo, het bekendste monument dat herinnert aan de strijd. Het werd opgericht door Nederland ter ere van de prins van Oranje, de latere koning Willem II en een voorvader van Willem-Alexander, die meevocht en daarbij gewond raakte. 

Als symbolisch gebaar tijdens de plechtigheid gaven de afstammelingen van de Franse, Britse, Nederlandse en Pruisische legeraanvoerders elkaar een handdruk.

Zij kwamen ook met een verklaring: ''Twee eeuwen geleden bevonden onze voorouders zich in tegenovergestelde kampen van de geschiedenis. Vandaag hebben wij, gezamenlijk aanwezig in Waterloo, geen moeite om onze overtuigingen met elkaar te delen. De voordelen van de vrede zijn immers vele malen groter dan de oorlog.''

Naspelen

Het was op 18 juni 1815 dat het Brits-Nederlands leger en Hannoverse en Pruisische troepen de Franse heerser Napoleon Bonaparte definitief versloegen. 

Vrijdag en zaterdag wordt de beroemde veldslag, in twee fases, nagespeeld door duizenden acteurs. Overdag zijn de bivakken van de 'troepen' te bezoeken.

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto, of via WhatsApp

Video: De Slag bij Waterloo in 60 seconden