De organisatie van Marokkaanse moskeeën in Nederland heeft een cartoon uitgebracht als tegenreactie op de Mohammed-cartoons die PVV-leider Geert Wilders vanaf zaterdag wil tonen in de zendtijd voor politieke partijen.

''We willen met onze actie laten zien dat humor de beste manier is om op de provocatie en belediging van Wilders te reageren," zegt Aissa Zanzen, woordvoerder van Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN).

In de cartoon is Wilders afgebeeld als een driftige peuter tegen een zwevende bom. Burgers, moslims en niet-moslims, wandelen in harmonie vrolijk verder in de schaduw van de bom.

De cartoons worden in een oplage van vijfhonderd tot duizend gedrukt en opgehangen in stations, zoals bij Amsterdam CS. Verder wordt de cartoon via social media verspreid.

''Met Wilders valt helaas geen dialoog te voeren, hij zendt alleen," legt Zanzen uit over het idee van de cartoon van een onbekende tekenaar. ''Onze boodschap is een knipoog naar moslims dat humor, je schouders ophalen en verder negeren de beste manier is om met het geschreeuw van Wilders om te gaan."

Humor

De moskeeorganisatie, die zo’n tachtig Marokkaanse moskeeën in Nederland zegt te vertegenwoordigen, doet bovendien een oproep aan Nederlanders, ongeacht hun geloofsovertuiging, om Wilders met humor van repliek te dienen. ''We zouden graag zien dat moslims en niet-moslims meer ludieke reacties maken met de pen of met de kwast,” aldus Zanzen.