De politie heeft drie tips binnengekregen over de brand waarbij in de nacht van zondag op maandag de auto van de burgemeester van Haarlem in vlammen op ging.

Dat meldt de politie woensdag.

Burgemeester Bernt Schneiders liet woensdag in verschillende media weten uit te gaan van een gerichte actie. 

Eén van de scenario's is brandstichting door Hells Angels. Schneiders ontmoette de voorman van het Haarlemse 'chapter' van die motorclub een paar weken geleden toevallig bij een tankstation. Deze Lysander de R. liet daarbij weten niet gediend te zijn van eerdere uitspraken van Schneiders, die verheugd had gereageerd op De R.'s arrestatie eind april. De burgemeester ervoer die ontmoeting naar eigen zeggen echter niet als bedreigend.

De burgemeester zoekt de daders ook in andere richtingen. Zo sloot hij onlangs een woonwagen en een drugspand. De eigenaren daarvan zouden mogelijk wraak willen nemen.

Schneiders wordt sinds de brand beveiligd. Hoe lang dat nog zal duren en waar de beveiliging uit bestaat, wilde het Openbaar Ministerie niet zeggen.

Reactie Hells Angels-voorman

Lysander de R. reageert via zijn advocaat Geert-Iem Roos verontwaardigd op de verdachtmaking. "Mijn cliënt is niet als verdachte aangewezen en is ook niet ondervraagd", zei Roos. "Dat hij dan toch in verband wordt gebracht met deze zaak is erg tendentieus. Op deze manier wordt het een 'trial by media', zonder dat daar een reden voor is."

De R. zit momenteel vast op verdenking van wapenhandel, maar was ten tijde van de ontmoeting met Schneiders bij het tankstation met verlof. "Hij heeft geen enkele reden om Schneiders schade toe te brengen. De burgemeester beslist niet in de lopende strafzaak, dat ligt bij justitie. Lysander doet er juist alles aan om te zorgen voor een goede relatie met de gemeente."