Na tien jaar heeft het gerechtshof in Den Bosch twee vermeende leden van de 'terroristische organisatie' Hofstadgroep vrijgesproken. 

Dat bevestigt advocaat Bart Nooitgedagt woensdag.

Het hof kwam volgens Nooitgedagt tot dit oordeel omdat er onvoldoende overtuigend bewijs is dat de twee deel hebben uitgemaakt van de Hofstadgroep. Het gaat om Fahmi B. en Youssouf E.

De Hoge Raad verwees hun zaak twee keer naar een ander gerechtshof. Aanvankelijk sprak het hof in Den Haag alle verdachten vrij, omdat het hof het bestaan van een terroristische organisatie niet bewezen vond. Maar het gerechtshof gaf daarmee volgens de Hoge Raad een beperkte uitleg aan de wet.

Het hof in Amsterdam veroordeelde de twee vervolgens tot 1,5 jaar cel, maar deze uitspraak was volgens het hoogste rechtscollege van Nederland onvoldoende gemotiveerd. Daarom werd het weer doorverwezen naar het gerechtshof in Den Bosch.

Schadevergoeding

De Hofstadgroep was het vermeende terreurnetwerk rond Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. De organisatie richtte zich volgens het Openbaar Ministerie toen uit een radicale islamitische geloofsovertuiging op terreurdaden in Nederland.

''Deze zaak heeft een zeer grote invloed gehad op het leven van de betrokkenen. Ze zijn door de overheid onderworpen aan alle denkbare maatregelen'', reageert Nooitgedagt. ''Wij zullen een passende schadevergoeding vragen voor het leed dat ze is aangedaan.''