De marechaussee voert extra controles uit op plekken waar zich veel illegale migranten ophouden. 

Dat gebeurt in havens en nabij grenzen, waar migranten zich steeds vaker proberen in vrachtwagens te verstoppen om naar Engeland te komen.

Een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft berichtgeving daarover van de NOS bevestigd. Het gaat om mobiel toezicht. Dat is er al maar het kabinet heeft besloten dat te intensiveren.

De controles vinden plaats na een risicogerichte analyse. Daarbij werkt de marechaussee samen met de politie, de transportsector en onder meer de Britse grensbewaking.

Vorige week bleek dat steeds meer vreemdelingen proberen om via Hoek van Holland naar Engeland te komen. Tot halverwege deze maand werden daar dit jaar al 220 illegale migranten ontdekt. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2014, toen in dat hele jaar 160 vreemdelingen werden aangetroffen.

Asielzoekercentrum

De vreemdelingen die worden aangehouden, kunnen een asielverzoek indienen in Nederland. Daarvoor moeten zij naar het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Willen zij dat niet, dan moeten zij Nederland verlaten. Als daar aanleiding voor is, kunnen ze in grensdetentie terechtkomen.