Koningin Máxima heeft zaterdag het centraal evenemententerrein Scoutinglandgoed Zeewolde geopend.

Het landgoed dat Máxima, beschermvrouwe van de organisatie, opende, wordt door de scouts, in samenwerking met Staatsbosbeheer, de gemeente en de provincie, volledig nieuw ingericht.

Het terrein was voorheen een populierenbos van veertig jaar oud. Dat is gekapt. Het terrein kent nu veel meer reliëf, waterpartijen, open velden en routes voor de mountainbike. "We maken hier eigenlijk nieuwe natuur van, samen met kinderen die daar graag in werken", zegt directeur van het landgoed Fedde Boersma.

Scouting Nederland inmiddels meer dan 100.000 jeugdleden, onder andere vanwege het feit dat het aantal jeugdleden al drie jaar groeit. "Ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen samen met andere kinderen buitenactiviteiten ondernemen", zegt Boersma.

Bij 30 tot 40 procent van de in totaal duizend scoutinggroepen bestaat een wachtlijst voor jongeren die de natuur willen ontdekken. "We zijn met onze tijd meegegaan. Daarom organiseren we naast de traditionele activiteiten ook spelletjes met de gps en smartphone", aldus Boersma.

Video: Maxima opent Scoutinglandgoed Zeewolde

Roer omgegooid

"Spelenderwijs leren ze samenwerken, verantwoordelijkheid nemen, maar ook leiding nemen en rekening houden met elkaar. Het zijn waarden die we tegenwoordig weer erg belangrijk vinden." 

Sinds 2010 heeft Scouting Nederland het roer omgegooid. Het scoutinguniform werd niet alleen een 'scoutfit', maar ook veranderden de trainingen voor begeleiders en werd het spelaanbod aangepast aan de huidige tijd. Een reallifeplaystation, noemen ze het nu.

Centrale locatie

Dat is het zeker op het nieuwe landgoed van bijna 70 hectare in Zeewolde. De organisatie was al sinds 2006 op zoek naar een centrale locatie voor het organiseren van de jaarlijkse grotere activiteiten. Dan komen er gemiddeld tussen de 3.000 en 7.000 scouts bij elkaar.

"Het kostte ons veel tijd en geld om voor ieder evenement een nieuw terrein gereed te maken. Nu hoeven we die kosten niet meer te maken en als we hier niet zijn, is het gewoon een openbaar gebied", zegt Boersma.