Een hoogleraar van het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam, die de drijvende kracht is achter het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, heeft zakelijke belangen bij dat onderzoek verzwegen.

Dat meldt het NRC Handelsblad zaterdag. 

Het gaat om klinisch patholoog Chris Meijer, die nog altijd in dienst is bij het ziekenhuis. 

VUmc laat in een reactie weten te hebben geconstateerd dat Meijer sinds 2010 geen melding heeft gemaakt van, of toestemming heeft gevraagd voor nevenwerkzaamheden. "Hij verkeerde in de veronderstelling dat hij dit, vanwege zijn pensionering in 2010, niet hoefde te melden. Hij is echter daarna parttime in dienst getreden", schrijft VUmc. 

Ook in andere van zijn wetenschappelijke publicaties heeft Meijer zijn belangen niet gemeld. Er wordt door de Ombudsman Wetenschappelijke Integriteit van het ziekenhuis onderzoek gedaan naar de publicaties.

De belangen en activiteiten van Meijer worden door het ziekenhuis nu gedocumenteerd om alsnog voor goedkeuring aan het bestuur te worden voorgelegd.

Gezondheidsraad

Het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker is gebaseerd op een advies van de Gezondheidsraad uit 2011. Meijer, die tevens adviseur van de raad was, meldde ook daar zijn zakelijke belangen niet.

Pim van Gool, voorzitter van de raad, noemt de handelswijze van de patholoog "absoluut onjuist". "Het is op geen enkele manier in overeenstemming met onze regels."

Aandelen

Vanaf 2016 kunnen vrouwen zelf materiaal afnemen en dat opsturen voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

Meijer bezat jarenlang aandelen in het bedrijf Delphi Bioscience, aldus de krant. Dat bedrijf maakt een spuit waarmee het voor vrouwen mogelijk is om zelf materiaal af te nemen en dat op te sturen voor onderzoek. Hierdoor is een bezoek aan de dokter niet meer nodig.

De patholoog promootte de spuit onder meer op congressen, blijkt uit documenten. Dit belang verzweeg hij onder meer voor de Gezondheidsraad, het VUmc en in gesprekken over dit onderwerp met de toenmalige minister van Volksgezondheid Ab Klink.

Bedreiging

In 2008 huurde het bedrijf al lobbyisten om het doktersbezoek voor het onderzoek naar baarmoederhalskanker te vervangen door hun eigen product. Het huidige "goed aangeschreven" bevolkingsonderzoek werd in interne documenten bij de lobbyisten "een bedreiging" genoemd voor de commerciële plannen.

Meijer stelt zelf dat hij zijn aandeel in Delphi als "een belegging" ziet. "Ik denk dat ik de discussie over wetenschappelijke integriteit die opkomt, wel aankan", aldus de patholoog.

Jan Sixma, oud-voorzitter van de Gezondheidsraad, zegt dat wetenschappers transparant moeten zijn over hun belangen. "Hoe weten patiënten anders of ze de beste, of de meest lucratieve behandeling krijgen? Medisch hoogleraren kunnen een bedrijf hebben, maar dat vereist volledige transparantie."