Politie en justitie onderzoeken steeds meer zaken waarin criminele motorbendes betrokken zijn bij zware en georganiseerde misdaad.

Dat blijkt uit de voortgangsrapportage Outlaw Motorcycle Gangs (OMG) die minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Tot nu toe gaat het om 150 lopende of afgeronde opsporingsonderzoeken. Het jaar ervoor ging het nog om 88 onderzoeken.

Ook zijn er inmiddels twee keer zoveel clubhuizen gesloten of is de komst van zo'n honk voorkomen. Een jaar geleden waren het nog 43 clubhuizen en nu 87 clubhuizen.

Sinds begin 2012 treden opsporingsdiensten, gemeenten, rijksoverheid en de Belastingdienst gezamenlijk op tegen motorbendes. Daardoor worden de bendes of hun leden niet alleen strafrechtelijk aangepakt maar is ook bestuurlijk ingrijpen mogelijk. Ook onderzoekt het Openbaar Ministerie nu of een OMG civielrechtelijk kan worden verboden.

'Lange adem'

Volgens Van der Steur is de integrale aanpak succesvol, maar is het een zaak van lange adem. Omdat veel criminaliteit grensoverschrijdend is, wil hij beter met buurlanden samenwerken om dit probleem aan te pakken.

Bij driekwart van de zware misdaadzaken zijn Satudarah, Hells Angels, No Surrender, Bandidos en Trailer Trash betrokken. Het gaat vooral om drugshandel en -productie, witwassen, geweldpleging en diefstal met geweld of bedreiging.

Bij ongeveer 10 procent van de onderzoeken betreft het moord of doodslag of een poging daartoe. Ook heeft 10 procent van de onderzoeken te maken met vuurwapenbezit en -handel.

Denemarken

Verder laat de minister weten niet zoveel te zien in een speciaal programma voor OMG-leden die uit hun criminele wereld willen stappen. De Kamer had gevraagd te onderzoeken hoe dat elders gebeurt, zoals in Denemarken.

Maar volgens Van der Steur is de situatie niet vergelijkbaar en zijn de kosten van het programma hoog en de resultaten onduidelijk. In Nederland zijn voldoende mogelijkheden om eventueel begeleid uit de misdaad te stappen of als getuige hulp te krijgen bij het opbouwen van een nieuw leven, aldus de minister.