Bij de 44-jarige Rotterdammer die dinsdag werd opgepakt voor betrokkenheid bij de smokkel van 300 kilo cocaïne in december 2013, is ruim 365.000 euro en een kleine hoeveelheid buitenlands geld in beslag genomen.

Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Rond zijn arrestatie zijn op dertien plaatsen, in Nederland en op Curaçao en Aruba, doorzoekingen verricht. Hierbij zijn onder meer een vuurwapen en munitie maar ook luxe goederen als auto's, horloges en een boot in beslag genomen.

Het voorarrest van de vermoedelijke smokkelaar is vrijdag verlengd. De man wordt concreet verdacht van betrokkenheid bij drugshandel, het witwassen van crimineel geld, het voorbereiden van het invoeren van drugs en vuurwapenbezit.

Zijn 42-jarige ex-vrouw werd ook aangehouden en wel voor het witwassen van crimineel geld. De aanklager heeft haar vrijdag weer vrijgelaten, maar de vrouw blijft volgens justitie verdachte.

'Foute' douanier

De arrestaties volgen op een onderzoek dat vorig jaar begon, nadat er informatie was binnengekomen dat de 44-jarige man "zaken zou doen" met een 'foute' douanier in de Rotterdamse haven.

Deze douanemedewerker werd in april ingerekend na de vangst van 400 kilo cocaïne die zat verstopt in een container. Ook werd later mede door het oppakken van de douanier, 2.800 kilo hennep onderschept in de haven van Rotterdam.

Moord op ggz-directeur

Al eerder lieten politie en justitie weten dat de onderschepte partij van 300 kilo cocaïne vermoedelijk verband heeft met de moord op ggz-directeur Rob Zweekhorst uit Berkel en Rodenrijs op nieuwsjaarsdag 2014.

Zweekhorst werd het slachtoffer van een persoonsverwisseling, is inmiddels duidelijk geworden. Onderzocht wordt nog of de 44-jarige Rotterdammer het eigenlijke doelwit was.

Politie en justitie vermoeden ook dat de moord op Rinus Moerer in Steenbergen op 4 april 2014 te maken had met het mislukte cocaïnetransport.