De rechtbank in Maastricht heeft de 28-jarige hoofdverdachte in de Heerlense zedenzaak, Sianley F., vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

De rechtbank acht bewezen dat F. samen met twee medeverdachten het mogelijk maakte dat twee meisjes van 14 en 15 jaar in Heerlen, begin vorig jaar, prostitutiewerkzaamheden verrichtten.

Ook een klant (27) uit Geleen stond terecht wegens seksueel misbruik van minderjarigen. "Handlangers" Michel P. (33) en Vivianne Th. (27) stelden voor de prostitutie hun woningen beschikbaar.

De rechtbank legde Michel P. een celstraf op van anderhalf jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar wegens seksuele uitbuiting van de minderjarige meisjes.

Huis

P. beweerde niet te hebben geweten dat de meisjes minderjarig waren, maar dat had hij moeten onderzoeken, aldus de rechtbank. Vivianne Th. meende haar huis te hebben opengesteld voor collega-prostituees omdat F. haar dat vroeg. Maar ook zij maakte zich schuldig aan seksuele uitbuiting van minderjarigen, vindt de rechtbank, die haar wel verminderd toerekeningsvatbaar vindt.

Zij kreeg dan ook een gevangenisstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. De andere zes maanden had ze al in voorarrest gezeten.

Smartengeld

Deze drie verdachten moeten samen aan elk van beide meisjes 5.000 euro smartengeld betalen. De toen net meerderjarige collega van beide meisjes Karen P. (20) werd vrijgesproken van de beschuldiging de meisjes aanwijzingen te hebben gegeven hoe om te gaan met klanten.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in mei vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen Sianley F., in de Heerlense zedenzaak.