Acht fanatieke supporters van ADO Den Haag moeten een taakstraf uitvoeren, omdat ze op 5 mei 2013 een kindertribune van hun eigen stadion hebben aangevallen.

Ze dachten dat er fans van tegenstander Feyenoord tussen de jonge toeschouwers zaten.

De rechter zei vrijdag dat er door de bestorming angst en paniek uitbrak onder kinderen en hun ouders. In het tumult zijn sommige kinderen gevallen.

Een 24-jarige verdachte was al eerder in de fout gegaan. Hij kreeg twee weken celstraf, maar die heeft hij al in voorarrest uitgezeten, dus hij hoeft niet naar de gevangenis. Ook moet hij dertig uur werken.

Scheidingswand

Twee anderen (beiden 26) moeten zestig uur werken. Ze kregen ook een maand voorwaardelijk. Vijf supporters (32, 31, 27, 27 en 23) kregen een taakstraf van zestig uur zonder voorwaardelijke celstraf.

Een negende verdachte, een man van 21, werd vrijgesproken. Hij was fout bezig door op een scheidingswand bij de tribune te slaan, maar dat is geen openlijk geweld, aldus de rechter.

Kindertribune

De rellen braken uit nadat ADO op voorsprong was gekomen in de streekderby. Enkele mannen op de kindertribune juichten niet mee, dus moesten ze wel Feyenoord-fans zijn, vonden de verdachten. Een paar stewards van ADO kregen rake klappen. Kinderen zijn niet geslagen, benadrukte de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie had hogere taakstraffen geëist en meer voorwaardelijke straffen geëist. Het vonnis viel lager uit dan de eis omdat de verdachten twee jaar hebben moeten wachten tot ze voor de rechter kwamen. Al die tijd staan ze onder toezicht van de reclassering.

Stadionverboden

De verdachten vonden dat ze geen straf hoorden te krijgen. Ze zeiden tijdens de zitting dat ze al hoge boetes en jarenlange stadionverboden hadden gekregen van de KNVB. Iemand twee keer straffen voor één ding mag niet, voerden ze aan, maar de rechter veegde dat van tafel.

Door een kaartje te kopen accepteren ze de regels en de straffen, vond de rechter. De verdachten vonden het ook niet kunnen dat Feyenoord-fans niet voor de rechter hoefden te komen voor het opstootje, maar ook daar vingen ze bot.

Het is nog niet bekend of justitie of de verdachten in hoger beroep gaan.