De totale kosten veroorzaakt door bezetters van het Maagdenhuis en het Bungehuis eerder dit jaar bedragen minstens 706.000 euro.

Dat maakte de Universiteit van Amsterdam (UvA) vrijdag bekend.

Voor het Maagdenhuis komen de totale kosten, inclusief beveiligingskosten, uit op 505.000 euro. Maar dit bedrag kan nog oplopen tot 526.000 euro, als alle nota’s ontvangen zijn. Voor het Bungehuis waren de kosten ruim 201.000 euro.

Verzekeraar

"De gehele schadelast ten gevolge van de bezetting van het Maagdenhuis en het Bungehuis is als claim ingediend bij de verzekeraar en wordt op dit moment beoordeeld", aldus de universiteit.

De UvA liet vorige maand al weten dat de schade geclaimd zou worden bij de verzekering en dat de belastingbetaler hier niet voor opdraait. De Tweede Kamer wilde dat de bezetters van het Maagdenhuis de schade die ze aan het gebouw hebben toegebracht, zelf vergoeden.

Wild protest

Het Maagdenhuis was, samen met het Bungehuis, het podium van een wild studentenprotest de afgelopen maanden. In februari werd het Bungehuis bezet door een groep boze studenten en docenten. Na de ontruiming een week later, trok de groep naar een ander UvA-pand, het Maagdenhuis.

Die bezetting duurde tot de ontruiming op 11 april. Inzet van het protest was meer inspraak in het beleid van de universiteit. Inmiddels is de bestuursvoorzitter van de UvA opgestapt en worden de nodige hervormingen doorgevoerd.