Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt een veertigjarige vrouw uit Heerlen die op 1 maart haar zevenjarige zoontje wurgde, van moord.

Dat heeft het OM vrijdag bekendgemaakt tijdens een zogenoemde pro-formazitting van de rechtbank in Maastricht.

De vrouw probeerde na het doden van haar kind de hand aan zichzelf te slaan. Onderhandelaars van de politie wisten haar daarvan te weerhouden.

Advocate Floor Oehlen van de moeder vroeg de rechtbank een deel van de inhoudelijke zitting over enkele weken achter gesloten deuren te behandelen.

Volgens Oehlen is de moeder gedetineerd in een psychiatrische penitentiaire inrichting, en is zij er slecht aan toe. "Zij hield zielsveel van haar zoontje Papillon, maar is een slachtoffer van haar ziekte", aldus de raadsvrouwe.

Kwetsbaarheid

Vanwege die kwetsbaarheid vroeg Oehlen de rechtbank de inhoudelijke behandeling van de persoonlijke omstandigheden van de vrouw achter gesloten deuren te laten gebeuren. De rechtbank kon daarover vrijdag nog geen beslissing nemen. Een besluit daarover valt aan het begin van de inhoudelijke rechtszitting.

Ook de vader van het kind is "kapot van de situatie", zei diens raadsvrouwe Kirsten Valkeneers. "Hij zag zijn zoontje graag en probeert dit een plaats te geven. Maar hij staat machteloos." Vader en moeder leefden gescheiden. Het gezin was niet bekend bij jeugdzorg.

Informatie

Advocate Karin Schepers van de vader voegde daar vrijdagavond aan toe dat de vader nog steeds niet weet wat er precies is gebeurd. ''De vader krijgt van het OM geen informatie wanneer Papillon om het leven is gebracht, hoe en waarom'', zei Schepers. ''Dat is schrijnend. Dat maakt het voor de vader nog moeilijker. Hij wil gewoon weten wat er gebeurd is.''

Vader en moeder leefden gescheiden. Het gezin was niet bekend bij jeugdzorg. Wel was twee dagen voor Papillon dood werd gevonden een melding bij de kinderbescherming gedaan over het gezin.

De rechtbank wacht nog op een rapport van gedragsdeskundigen.