Noord-Brabant, Limburg en Zeeland kunnen vrijdagavond te maken krijgen met flink noodweer. Het KNMI waarschuwt voor gevaarlijk weer; in de drie zuidelijke provincies geldt code geel.

Vanaf het einde van de middag is er kans op onweer, mogelijk met hagel en windstoten. ''Lokaal kan er veel neerslag in korte tijd vallen'', aldus het KNMI.

Weerbureau Weerplaza verwacht vooral veel overlast in de Limburgse heuvels. De waarschuwing geldt tot het einde van de avond. 

Voordat de regen gaat vallen zal het tropisch warm zijn. Temperaturen in het binnenland kunnen lokaal oplopen tot 30 graden en de zon schijnt volop.

De eerste buien bereiken rond 17.00 uur de zuidelijkste grens van Nederland. Daarna volgen pittige buien in het zuiden. 

Barbecueweer

In de rest van Nederland blijft het dan nog droog en warm. Meteogroup verwacht voor midden- en noord-Nederland perfect barbecueweer. Later op de avond kunnen ook daar stevige buien voorkomen.

Vorige week vrijdag was het voor het eerst dit jaar tropisch warm. Ook toen vielen er aan het einde van de dag zware regenbuien. Ze kwamen voor in het grootste gedeelte van het land.

Bekijk de actuele weerssituatie

Pinkpop

In Landgraaf begint vrijdag het festival Pinkpop.

''Op het terrein zijn alle voorzorgsmaatregelen genomen. Er staan zoveel bliksemafleiders, dat het haast onmogelijk is dat we hier een inslag hebben. Het programma gaat daarom gewoon door'', zegt festivalbaas Jan Smeets.

Pinkpop lag vorig jaar kort stil vanwege een wolkbreuk. Het stortregende en bliksemde onophoudelijk. Ook stormde het zo erg dat lichtmasten heen en weer schudden. Bezoekers hulden zich in poncho's en kropen in groepjes tegen elkaar aan. Ze moesten uit de buurt van tenten, torens en bomen blijven. Niemand raakte gewond. Het KNMI had voor Limburg eventjes een code rood gegeven, voor extreem gevaar.