De vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter Gerard T. (52) moet voor observatie naar het Pieter Baan Centrum. 

Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Utrecht donderdag bepaald.

Tot nu toe verzette T. zich hier nadrukkelijk tegen. Volgens de raadkamer kan het onderzoek naar de geestelijke toestand van de verdachte echter niet voldoende op een andere manier worden gedaan.

T. wordt vervolgd voor in totaal vier verkrachtingen. In achttien andere gevallen is er onvoldoende bewijs tegen hem, omdat die verdenkingen niet werden ondersteund met DNA-materiaal van de verdachte.

De serieverkrachter was in 1995 en 1996 actief en zorgde voor grote onrust. Na enkele jaren stilte sloeg hij in 2001 opnieuw toe. Het onderzoek belandde telkens op dood spoor.

Persoonlijkheidsonderzoek

Hoewel T. weigert mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek, is zo'n onderzoek volgens het OM wel noodzakelijk. Dit vanwege de ernstige misdrijven waarvan hij wordt verdacht en zijn weigering om aan het onderzoek mee te werken. Tot nu toe heeft T. zijn mond dichtgehouden over de verdenkingen tegen hem.

De 52-jarige T. uit Nieuwegein werd vorig jaar juli aangehouden, nadat DNA-onderzoek hem had gekoppeld aan drie verkrachtingszaken die aan de beruchte Utrechtse serieverkrachter worden toegeschreven. T. moest DNA afstaan na een veroordeling voor fietsendiefstal. In de DNA-databank leverde het sporenmateriaal drie matches op.

De zaak wordt 15 juni bij de rechtbank voortgezet. Dan besluit de rechtbank onder meer over het verdere verloop van het onderzoek en over onderzoekswensen van de verdediging.