De 54-jarige dierenhandelaar Willem P. uit Woerden is donderdag veroordeeld tot vijftien maanden cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk wegens gesjoemel bij internationale handel in dieren. 

Ook kreeg hij een voorwaardelijk beroepsverbod van een jaar en 2000 euro boete.

P. werd vervolgd voor smokkel op enorme schaal van exotische dieren, van Amoerpanters tot Fillippijnse dwergvalken en van wielewalen tot honderden agapornissen (dwergpapegaaien).

De straf is lager dan de 24 maanden, waarvan acht voorwaardelijk, die het Openbaar Ministerie had geëist. Ook drie medeverdachten kregen lagere straffen dan gevraagd. De rechtbank sprak de vier deels van de beschuldigingen vrij.

Criminele organisatie

P. handelde in allerlei dieren van katachtigen zoals lynxen tot en met primaten zoals ringstaartmaki’s. Dat deed hij binnen een criminele organisatie. Die organisatie maakte gebruik van constructies om de wilde vogels en beschermde dieren vanuit alle windstreken te smokkelen.

Zoals de 'dierentuinroute' waarbij dierentuinen als bestemming werden voorgespiegeld. Ook werden dieren gesmokkeld door misbruik van de regel dat je vijf gezelschapsvogels mag vervoeren.

Bij een loods van P. in Woerden werd een grote hoeveelheid dieren in erbarmelijke omstandigheden gevonden, zoals in vervuilde hokken en met uitwerpselen in eet- en drinkbakken.

Samenwerken

De andere verdachten zijn een 37-jarige man uit Someren, een 65-jarige man uit Reuver en een 42-jarige man uit Stramproy. Met de eerste werkte P. veel samen. Die kreeg 240 dagen cel, waarvan 129 dagen voorwaardelijk en moet ook een oude werkstraf van 120 uur alsnog uitvoeren.

De andere twee waren bij minder kwesties betrokken en kregen beiden 180 uur taakstraf en een voorwaardelijke maand celstraf. Een van hen kreeg ook 350 euro boete.

P. zelf moet ook een eerder voorwaardelijk opgelegde boete van 10.000 euro nu alsnog betalen.