Het conflict dat de Turkse onderwereld in zijn greep houdt is op dit moment zeer zorgwekkend voor de Nederlandse politie. "Binnen deze groep is nu veel dreiging en er zijn veel potentiële risico's."

Dat zegt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg in het AT5-programma Het Verhoor.

"Er zijn op dit moment drie 'werelden' waar we tegen aanlopen", zegt de korpschef. "Het zijn verschillende groepen, die niet bij elkaar horen. Naast de Marokkaanse onderwereld en de Hollandse netwerken is het nu dus vooral een groot conflict binnen de Turkse georganiseerde misdaad dat de politie het meest zorgen baart."

Het is volgens Aalbersberg niet alleen een Amsterdams, maar een internationaal vraagstuk. "Met liquidaties in Istanbul en op andere plekken in Nederland. Over dit conflict maken we ons het meest zorgen. Binnen deze groep is veel dreiging. We waarschuwen ook veel mensen en zien er ook veel tijdelijk vertrekken", zegt hij.

Weduwe

Op 26 april van dit jaar werd de Turkse crimineel Baris Önder doodgeschoten in Osdorp.  Vorige week nog werd geprobeerd zijn weduwe te liquideren, maar zij overleefde ternauwernood.

Eind vorig jaar werden ook al meerdere Turken in de stad geliquideerd. 

Volgens de korpschef vinden de liquidaties in Amsterdam en omgeving plaats in drie werelden die niets met elkaar te maken hebben.

Excessiever

Naast het Turkse conflict is er nog de ruzie die begin 2012 in de haven van Antwerpen begon, over een geripte of verdwenen partij cocaïne, waarbij vooral Marokaanse Nederlanders betrokken zijn. Dit leidde vermoedelijk onder meer tot de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.

Daarnaast is er volgens Aalbersberg nog het conflict in de "oude Hollandse netwerken", waar de liquidatie van afgelopen dinsdag in Zaandam uit voortvloeide.

In alle drie de werelden is het geweld dat hierbij wordt gebruikt steeds excessiever. Volgens de hoofdcommissaris heeft de politie de afgelopen weken heel veel gewaarschuwd en daarmee liquidaties kunnen voorkomen. Ook worden steeds vaker wapens in beslag genomen.

Overigens komen volgens Aalbersberg alle drie de conflicten voort uit de georganiseerde drugshandel. "Het drugsvraagstuk, de handel en de enorme winsten, dat is de bovenliggende oorzaak van al deze conflicten."