Het speciale team van politie en Justitie in het zuiden van Nederland heeft in een half jaar tijd meer dan 170 acties ondernomen tegen de georganiseerde drugsmisdaad, zoals hennepteelt en de productie van amfetaminen. Daarbij zijn 149 mensen aangehouden.

Dat hebben de politie, het Openbaar Ministerie en burgemeester Peter Noordanus van Tilburg donderdag bekendgemaakt.

Ook is meer dan 60.000 liter aan chemicaliën voor de drugsproductie, bijna 200.000 pillen en meer dan 115.000 hennepplanten afgepakt in de periode oktober tot en met april.

De drugscriminaliteit in het zuiden is een groot probleem. In de stad Tilburg gaat er naar schatting 750 miljoen euro om in de hennepindustrie, die ook veel mensen werk biedt.

Motorclubs

In totaal werden 101 mensen aangehouden in verband met hennepteelt, en 48 in verband met synthetische drugs. Twaalf hadden banden met motorclubs. De politie nam 145 wapens in beslag, waaronder vuurwapens.

Door contant geld af te pakken, boetes en naheffingen raakten criminelen 2,1 miljoen euro kwijt. Dat is nog buiten het beslag op bijna vijftig voertuigen, drie jachten en vier woningen.

Indammen

125 agenten en vijftien mensen van het OM richten zich sinds oktober speciaal op de aanpak van de drugsindustrie in Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. Zij zijn beschikbaar om snel in te grijpen als er informatie binnenkomt over de georganiseerde drugsmisdaad.

Om de drugsindustrie in de zuidelijke provincies in te dammen werken OM, politie en het openbaar bestuur nauw samen. Zo gaan burgemeesters bijvoorbeeld al snel over tot het sluiten van panden. Die gezamenlijke aanpak werpt volgens hoofd van de Landelijke Recherche Wilbert Paulissen, hoofdofficier van justitie in Limburg Roger Bos en burgemeester van Tilburg Noordanus nu al vruchten af.