De man die dinsdag in Amsterdam-Noord is aangehouden na de vondst van de brandende vluchtauto van de schietpartij in Zaandam, is woensdag aan het einde van de middag vrijgelaten.

Zijn betrokkenheid bij de zaak is niet aangetoond. Dat meldt de politie woensdagavond.

De man werd opgepakt na een melding via Burgernet, op basis van zijn signalement. Hij zat vast en werd verhoord, maar inmiddels is duidelijk dat hij niets met de liquidatie te maken heeft. 

Het busje werd brandend op een parkeerplaats teruggevonden. De politie heeft een klopjacht geopend op de daders en noemt de vluchtauto een cruciaal aanknopingspunt. De wagen wordt nog onderzocht.

Voorlichtingsavond

Een informatieavond in Zaandam voor ouders van kinderen die op scholen zitten bij de plek waar dinsdag de liquidatie plaatsvond, is woensdagavond door ongeveer tweehonderd belangstellenden bezocht. De besloten bijeenkomst, die ruim een uur duurde, had plaats op een van de scholen, De Rietvink.

Mensen van politie, GGD, slachtofferhulp en maatschappelijk werk gaven informatie naar aanleiding van de dodelijke schietpartij, waarvan ook een aantal schoolkinderen getuige was. De kinderen en ouders houden de komende tijd ondersteuning, ook in de schoolvakantie.

Slachtoffer

Het slachtoffer van de schietpartij, de beroepscrimineel en bekende van de politie Lucas Boom, werd dinsdagmiddag doodgeschoten in de  J. Kruijverstraat in Zaandam.

De 43-jarige Boom stond bekend als een beroepscrimineel. Hij zou één van de laatste vertrouwelingen van Willem Holleeder zijn en is in verband gebracht met de mislukte liquidatiepoging op Satudarah-kopstuk Etous Belserang in 2011.

De politie heeft tot dusver dertien tips binnengekregen over de liquidatie in Zaandam na de uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdagavond. Volgens de woordvoerster "zitten er een aantal bruikbare" tips tussen. 

Video: Dode door schietpartij Zaandam