De politie heeft woensdag bevestigd dat de brandende Volkswagen-bestelbus die in Amsterdam werd aangetroffen de vluchtauto was die bij de liquidatie van Lucas Boom in Zaandam is gebruikt.

Dinsdag bestond het vermoeden al dat de daders zich met het voertuig uit de voeten hadden gemaakt. In de omgeving van de bus, die aan de Achtersteven in Amsterdam-Noord stond, hield de politie dinsdag een man aan.

Het staat voor de politie niet vast dat hij iets met het in brand steken van de bus of het geweld in Zaandam te maken heeft. Wel zit hij nog vast en wordt hij woensdag verder verhoord.

De politie heeft een klopjacht geopend op de daders en noemt de vluchtauto een cruciaal aanknopingspunt.

Tips

De politie heeft tot dusver dertien tips binnengekregen over de liquidatie in Zaandam na de uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdagavond. 

Volgens de woordvoerster ''zitten er een aantal bruikbare'' tips tussen. Het onderzoek naar de geruchtmakende schietpartij vlakbij een aantal scholen is nog in volle gang. 

De bij de politie bekende Boom werd op klaarlichte dag op de J. Kruijverstraat doodgeschoten. Er zouden vier of vijf daders bij betrokken zijn geweest. Kinderen van een basisschool waren getuige. Voor de kinderen en hun ouders werd meteen hulp ingeschakeld.

Video: Dode door schietpartij in Zaandam

Crimineel

De 43-jarige Boom stond bekend als een beroepscrimineel. Hij was één van de laatste vertrouwelingen van Willem Holleeder en is in verband gebracht met de mislukte liquidatiepoging op Satudarah-kopstuk Etous Belserang in 2011.

Gerald Roethoef, advocaat van Boom, heeft geschokt gereageerd op de moord. Volgens hem is Boom nooit voor iets groots veroordeeld.

Pogingen tot liquidaties

© NU.nl/Shannon Bakker