De politie zoekt dinsdagavond nog met man en macht naar de daders van de liquidatie eerder die dag in Zaandam.

De plek van de schietpartij, de J. Kruijverstraat, is nog afgezet. Rond 12.20 uur werd daar de bij de politie bekende Amsterdammer Lucas Boom doodgeschoten. 

Rechercheurs zoeken er naar sporen en spreken met omwonenden. Ook worden ooggetuigen en mensen uit de naaste omgeving van het slachtoffer gehoord.

Boom werd neergeschoten bij zijn auto. Omwonenden hoorden een serie schoten, waarschijnlijk een stuk of tien. 

Eerder werd al duidelijk dat de politie zoekt naar vier of vijf mannen die mogelijk bij de aanval betrokken waren. Ze zouden in een bruin of leverkleurig bestelbusje van Volkswagen op de plaats delict zijn geweest. 

De politie bevestigt nog niet dat de uitgebrande auto die later in Amsterdam-Noord is gevonden, ook het vluchtvoertuig was.

Tips

Het programma Opsporing Verzocht meldde eerder dinsdagavond wel dat het om de vluchtauto gaat. Die auto is een belangrijk aanknopingspunt.

De uitzending heeft al meteen zes tips opgeleverd over de liquidatie. De politie riep de kijkers onder meer op informatie te geven over de bestelbus.

De politie verhoort de man die later is aangehouden omdat hij iets te maken zou hebben met de uitgebrande bus. Zijn mogelijke rol is nog onduidelijk.

Video: Dode door schietpartij in Zaandam

Kinderen

Slachtofferhulp en het schoolmaatschappelijk werk maakten verder bekend om zolang als dat nodig is hulp te bieden aan de kinderen die de liquidatie naast hun school zagen gebeuren.

Medewerkers waren dinsdag al op school. In een brief aan de ouders adviseert Agora, de overkoepelende onderwijsstichting, ze met hun kinderen te praten, ze gerust te stellen en zelf kalm te blijven.

Schoolplein

"Een flink aantal" kinderen van de school hebben de liquidatie gezien, vanaf het schoolplein waar ze speelde maar ook vanuit lokalen die aan dat plein zitten.

Op de plek zitten drie scholen tegen elkaar aan, Het Baken, De Rietvink en Het Eiland. Woensdagochtend praten de leraren met de kinderen in de kring.

Groepen die er direct bij betrokken waren krijgen hulpverlening. Woensdagavond is er een bijeenkomst voor ouders. Daar is politie, hulpverlening en gemeente ook bij.

Pogingen tot liquidaties

© NU.nl/Shannon Bakker