Tegen de van de moord op Rianne Brouwers verdachte Djeylan P. is dinsdag in Maastricht 20 jaar cel geëist.

De 29-jarige P., uit het Belgische Waremme, zou de jonge vrouw met vier messteken in borst en hals om het leven hebben gebracht toen zij aan het verhuizen was naar haar nieuwe appartement in Maastricht, op 30 mei 2014.

P. liep dinsdagmiddag woedend weg tijdens een strafzaak voor de rechtbank in Maastricht. Hij wilde de ''leugens'' van de officier van justitie niet langer aanhoren, riep hij.

Volgens het OM heeft drugsverslaafde P. de 27-jarige Rianne in haar woning overvallen, gestoken, vervolgens vastgebonden en daarna opnieuw meerdere malen gestoken. P. ontkent voorbedachten rade en zegt in paniek gehandeld te hebben.

Diefstal

P. verklaarde dat Rianne hem op de galerij zou hebben gezien en hem beschuldigde van diefstal. Zij zou hem de woning in hebben geduwd, de deur hebben afgesloten en geprobeerd hebben hem te wurgen. P. wilde vluchten maar Rianne zou hem dat belet hebben.

Toen ze probeerde met haar telefoon de politie te bellen, zou P. haar in paniek hebben gestoken. Omdat Rianne hem had opgesloten, heeft hij haar vastgebonden en opnieuw gestoken.

Vrijspraak

Advocaat Peer Szymkowiak vroeg vrijspraak van de beschuldiging van moord, en een straf van maximaal tien jaar wegens doodslag.

Maar het OM veegde met de verklaring van P. de vloer aan. P. had tijd zat om weg te gaan, had de situatie voortdurend onder controle en was niet in paniek.

Vechtsport

Temeer omdat P. al tien jaar aan vechtsport doet is het ongeloofwaardig dat Rianne hem in de problemen zou kunnen hebben gebracht. Hij wilde haar het zwijgen opleggen en deed dat op grove wijze, aldus het OM.

De verhuizing was op de fatale dag eigenlijk al rond, toen Rianne nog even terug de nieuwe woning in ging. Haar vader wachtte beneden, maar zij kwam niet terug. Toen hij poolshoogte ging nemen zag hij zijn dochter stervend in het bloed, en een hem vreemde man die daarop vluchtte.