De officier van Justitie in Amsterdam heeft dinsdag tegen acht personen celstraffen van dertien maanden tot acht jaar geëist op verdenking van wapenhandel en wapenbezit. 

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). 

De acht verdachten zijn tussen de 22 en 53 jaar oud en werden in februari 2014 gearresteerd. Op één dag werden op acht locaties in Amsterdam, Hoofddorp en Den Ilp panden doorzocht. Daarbij werden vuurwapens, stroomstootwapens, munitie en valse papieren aangetroffen. 

"Deze verdachten hebben bijgedragen aan het in omloop brengen van illegale wapens en munitie zonder zich te bekommeren om het gevaar dat dit voor de maatschappij en voor de veiligheid van mensen meebrengt", sprak de officier van Justitie. "Het hoeft geen betoog dat tegen dergelijk handelen krachtig dient te worden opgetreden."

De zaak kwam aan het rollen toen de politie informatie binnenkreeg over de zogenoemde spyshop aan de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam-West. Die zou niet alleen spionage-apparatuur verkopen, maar ook wapens verhandelen. Uit onderzoek bleek dat de 'winkel' de onderwereld allerlei verboden technische middelen levert.