Bij een schietincident in Zaandam is dinsdagmiddag een 43-jarige man uit Amsterdam doodgeschoten. 

Dat meldt de politie. 

De schietpartij deed zich voor in de J. Kruijverstraat, rond 12.20 uur. Op foto's is een lichaam te zien dat is bedekt met een wit doek. 

Het slachtoffer is de beroepscrimineel en bekende van de politie Lucas Boom. Boom was één van de laatste vertrouwelingen van Willem Holleeder en is in verband gebracht met de mislukte liquidatiepoging op Satudarah-kopstuk Etous Belserang in 2011.

Gerald Roethoef, advocaat van Boom, heeft geschokt gereageerd op de moord. Volgens hem is Boom nooit voor iets groots veroordeeld.

Onderzoek

De politie doet onderzoek, maar kon verder nog geen details geven over mogelijke daders en toedracht. 

De politie zoekt naar vier of vijf mannen die mogelijk bij de aanval betrokken waren. Ze zouden in een bruin of leverkleurig bestelbusje van Volkswagen op de plaats delict zijn geweest. 

Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdag aandacht aan de zaak.

Bruin bestelbusje

In Amsterdam-Noord is een later uitgebrand bestelbusje aangetroffen. De politie zegt er rekening mee te houden dat het gaat om de vluchtauto. 

De brand brak rond 16.30 uur uit aan de Achtersteven. De politie heeft in verband met de brand een Burgernet-actie gestart. Rond 18.30 uur is een verdachte opgepakt die te maken zou hebben met de brand. De man is in de directe omgeving van de brandende bestelbus aangehouden, op basis van zijn signalement. De man zit vast en wordt verhoord.

Video: Dode door schietpartij Zaandam

Coentunnel

In de straat waar de schietpartij plaatsvond, was veel politie aanwezig. Ook had de politie zich opgesteld bij de Coentunnel, waar het verkeer van Zaandam naar Amsterdam doorheen rijdt. Verder stonden op de A4 bij Schiphol en bij andere uitvalswegen agenten.

De persoon lijkt doelgericht te zijn doodgeschoten. Omstanders spreken van meerdere schoten met kalasjnikov-geweren. Ook zouden er veel hulzen in de straat liggen.

Kinderen

In de omgeving van het schietincident zijn meerdere basisscholen gevestigd, namelijk De Rietvink, Baken en Eiland. De politie meldt dat een groepje schoolkinderen de liquidatie heeft gezien. Ze stonden buiten op het schoolplein toen het gebeurde.

"Kinderen en hun ouders worden opgevangen in een school in verband met de impact van het schietincident", aldus de politie. Gekeken wordt wie wat gezien heeft. In de school is een team met psychologen aanwezig en slachtofferhulp is ingeschakeld. 

Voor ouders en omwonenden is een speciaal telefoonnumer opengesteld. De kinderen mogen alleen naar huis als ze worden opgehaald. 

"We waren aan het spelen, we dachten dat het vuurwerk was maar toen zagen we mannen in zwarte pakken. We zijn naar binnen gerend", vertelt een van de kinderen tegen AT5. "Ik dacht dat iemand dozen kapot aan het stampen was, maar toen zei iemand dat er mannen aan het schieten waren. De hele klas begon toen te huilen."

Burgemeester

Ook burgemeester van de gemeente Zaanstad Geke Faber kwam naar de school en sprak daar onder meer met de leerkrachten en de directie. Eén van de leerkrachten zei dat ze toen nog steeds zat te trillen.

Dat kwam omdat ze in de school hard automatisch geweervuur hoorden en men binnen op dat moment niet wist wat er gebeurde en of het een aanslag op de school was, aldus Faber.

"Het is niet te geloven dat dit is gebeurd'', reageert de burgemeester. "Dat dit gebeurt met tweehonderd kinderen op het schoolplein. Dat er zoveel kinderen met dit geweld belast zijn. Daar zijn geen woorden voor.''

Locatie schietpartij

© NU.nl/Jerry Vermanen