Het gerechtshof in Den Bosch gaat juweliersvrouw Marina horen, die vorig jaar twee overvallers doodschoot tijdens een overval op juwelierszaak Goldies in Deurne. 

Het gaat om een tussenbeslissing. De verwachte beslissing over vervolging van de vrouw is nog niet genomen.

Het Openbaar Ministerie heeft eerder geconcludeerd dat de juweliersvrouw vorig jaar het vuur opende uit noodweer en dat ze niet vervolgd zou worden.

Maar de nabestaanden van de gedode overvallers vroegen de rechter zich over de zaak te buigen. Advocate Bénédicte Ficq spande om die reden een zogeheten artikel-12-procedure aan.

Video: Reactie gerechtshof

Pepperspray

Ficq noemt het dinsdag "hoopvol" dat het hof de klacht niet ongegrond heeft verklaard. Zij vindt het belangrijk dat onafhankelijke rechters naar de zaak kijken en dat ze naar de juweliersvrouw luisteren. Ze kan onder meer de beelden toelichten, aldus Ficq.

Op de beelden is te zien dat er twee overvallers binnenkomen. Een overvaller spuit pepperspray in het gezicht van juwelier Willy. Zijn vrouw kan de gebeurtenissen volgen op de bewakingsbeelden die in het kantoor te zien zijn. Ze pakt het geladen vuurwapen, dat haar man na een eerdere overval aanschafte.

Ze lost door een kleine deuropening het eerste schot als een overvaller het kantoor binnendringt. Hij wordt fataal geraakt in het hart. De tweede overvaller schiet ze dood tijdens zijn worsteling met haar man.

Verboden wapenbezit

De juwelier is zelf vervolgd en veroordeeld voor verboden wapenbezit. Hij kreeg honderd uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Voor betrokkenheid bij de geruchtmakende overval werd in april een derde verdachte veroordeeld tot drie jaar celstraf. De man, Zakaria G., was niet in de buurt tijdens de overval maar voerde twee weken een voorverkenning uit bij de juwelier en heeft samen met de overvallers de vluchtauto geleend en opgehaald.